Ponovo aktuelne fišing kampanje: Ne klikajte na linkove iz sumnjivih SMS poruka

Nacionalni centar za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente (CIRT) upozorio je građane da su ponovo aktuelne fišing kampanje koja su usmjerene na korisnike banaka radi ostvarivanja finansijske koristi i krađe podataka. Oni navode da ne treba otvarati linkove sumnjivih SMS poruka i da na njih ne odgovaraju.

Kako su saopštili iz CIRT-a, radi se o uvjerljivim napadima, “koji sadrže fišing link ka lažnoj stranici, koja izgleda veoma slično kao internet stranica banke.

“U poruci koju dobijete se traži od vas da izvršite ažuriranja svojih ličnih podataka ili aktivirate novu aplikaciju”, naglašavaju u objavi.

Apleuju na građane da budu oprezni i da ukoliko dobiju sličnu poruku ne odgovaraju, obrate pažnju na URL, ne otvaraju linkove iz sumnjivih poruka, i pažljivo čitaju sadržaj poruka jer fišing poruke obično sadrže gramatičke greške.

Iz CIRT su savjetovali da “građani imaju u vidu da ozbiljna institucija neće tražiti od korisnika da povjerljive informacije ili dokumenta dostavljaju putem SMS poruka, elektronske pošte ili društvenih mreža”.

Takođe, pozivaju građane da im prijave ukoliko sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak