Oštar pad akcija Addika nakon propale ponude za preuzimanje

Akcije austrijske Addiko banke pale su 7,4 odsto u srijedu na Bečkoj berzi nakon što je NLB objavila da je njena ponuda za otkup barem 75 odsto udela u Addiku propala. Akcije austrijske bankarske grupe pale su za 7,44 odsto u 10.20 časova, pa je jedna dionica koštala 18,05 eura.

“Posmatrano iz šire perspektive, od druge polovine marta ove godine, kada je krenulo intenzivnije iskazivanje interesovanja za kupovinu udela u Addiko Groupu, tržišna vrednost kompanije” dostigla je rekord, rekli su nakon objavljivanja ponude analitičari Bloomberg Adrije

Čak bitnije, odnos cijene i zarade po dionici Addiko Groupa sada je viši od svih ostalih regionalnih banaka izlistanih na berzama, poput UniCredita, Intese, Raiffeisena, Erstea, OTP-a i NLB-a, dok je medijana te cijele grupacije na 6,4x”, rekao je tada tim analitičara. Treba podsjetiti da je nakon njihovih komentara cijena akcija još rasla.

Tržišna valuacija je sada pala za skoro 70 miliona eura sa rekorda, i austrijska banka na berzi vrijedi 351,9 miliona eura.

Osim što bi NLB-u kupovina proširila mogućnosti u četiri zemlje u kojima su već prisutni (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), takođe bi im pružila pristup hrvatskom tržištu, koje je, prema riječima izvršnog direktora NLB-a Blaža Brodnjaka, za njih postalo jako važno nakon što je ta zemlja usvojila euro i pridružila se Šengen zoni.

Prema detaljima iz zvaničnog saopštenja koje je slovenački zajmodavac objavio u utorak uveče, NLB je mogla da dođe samo do upola manjeg udjela od onog na koji je ciljala, prenosi Bloomberg.

.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak