Od novembra više nema pečata u pasošima na aerodromima u EU

Evropska unija planira da uvede Sistem ulaska/izlaska (EES) za građane van EU 10. novembra 2024. godine.

Po lansiranju, EES će zamijeniti pečate u fizičkim pasošima digitalnom registracijom podataka građana van EU pri svakom njihovom ulasku i izlasku preko vanjskih granica Šengena, kako bi se osiguralo da ne ostanu u Šengen zoni duže od devedeset dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Putnici će morati da dostave otiske prstiju i biometrijske podatke lica prilikom prvog prelaska, dok će za naredne EES prelaze biti dovoljan sken pasoša na samouslužnom kiosku kako bi se uskladio ID dokument sa unesenim biometrijskim podacima. Nova pravila će zahtijevati da građani van EU registruju svoj put online prije putovanja u EU, bez naknade.

Postoji zabrinutost zbog potencijalnih kašnjenja u putovanju usljed uvođenja novog EES-a. Evropska komisija je predložila postepeno i fleksibilno uvođenje EES-a kako bi se ublažila početna vremena čekanja. Važno je napomenuti da je ovaj razvoj odvojen od predstojećeg lansiranja Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobrenju (ETIAS), koji će biti uveden negdje tokom 2025. godine nakon višegodišnjih odlaganja.

ETIAS će zahtijevati od posjetilaca iz šezdeset zemalja koje ne trebaju vizu da apliciraju za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i da plate taksu od sedam eura jednom na svake tri godine, prenosi Ex Yu aviation.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak