Lista 10 najboljih mjesta za investiranje u Evropi

Od sigurnog i stabilnog Monaka i istorijskog Pariza do živahnog Milana i kripto-prijateljske Madeire, ova odredišta se ističu kao najbolja mjesta za investiranje u Evropi prema novom rangiranju koje je sastavio vodič Evropskih najboljih destinacija (EBD).

Lista „10 najboljih destinacija za investiranje u Evropi“ uzima u obzir kriterijume kao što su poreske pogodnosti, cijene po kvadratnom metru, broj sunčanih dana, blizina univerziteta, aerodroma i infrastrukture za transport, količina zelenog prostora po kvadratnom metru, kao i indeksi za preduzetničku slobodu.

Ko je na vrhu liste? Tu je Monako, nazvan „Najbolje sigurno investiciono okruženje“, zatim Ženeva za „Najbolje investiranje u nauku“, a potom Batumi u Gruziji za „Najbolje investiranje u turizam“.

„Ovo su destinacije za sigurne investicije, bilo da se radi o velikim kompanijama koje razmatraju investicije u vrijednosti od više milijardi euvra, ulaganje u nekretninu ili luksuzne hotele, ili o manjim investicijama koje omogućavaju finansijsku nezavisnost i ranu penziju“, zaključuje EBD.

„Bilo da imate 100 miliona ili 1.000 eura za investiranje, ovo su najbolja mjesta za to“, poručuju u vodiču.

1. MONAKO: Najsigurnije investiciono okruženje

Ovo je najbolje mjesto za održive poslove, investicije u nekretnine, luksuznu industriju, međunarodna tržišta. Kneževina Monako je svjetski poznata po trci Formule 1, kazinima i jedinstvenom visokom životnom stilu.

Smještena između mora i planina u srcu Francuske rivijere, prema analizi EBD-a, Monako takođe predstavlja raznovrsni, hiper-dinamični ekonomski centar.

Mnogi uspješni preduzetnici su se odlučili na to da se nasele ovdje, kako bi imali koristi od stabilnog, sigurnog okruženja pogodnog za uspješno poslovanje i porodični život.

2. ŽENEVA, Švajcarska: Najbolja za investicije u nauku

Ovo mjesto je najbolje za nauke o životnoj sredini, finansijske usluge, biotehnologiju.

Ženeva je međunarodni ekonomski centar sa više od 1.000 multinacionalnih kompanija, od kojih su dvije trećine strane. Smještena u srcu Evrope, Kanton Ženeva je lider u oblastima poput bankarstva, finansijskih usluga, trgovine, nauka, biotehnologije i farmaceutike.

Kanton Ženeva je takođe najaktivniji diplomatski centar u svijetu sa jedinstvenom mrežom međunarodnih i nevladinih organizacija, kao i diplomatskih predstavništava.

„Zahvaljujući visoko kvalifikovanoj populaciji, kompanije su nedavno uspjele da transformišu nezdrave navike poput loših prehrambenih navika, zloupotrebe alkohola i pušenja u pozitivne promjene životnog stila“, dodaje EBD.

3. BATUMI, Gruzija: Najbolje za investicije u turizam

Ovo mjesto je najbolje zbog niskih poreza, liberalizovane ekonomije, bez administrativnih procedura, pristupačne nekretnine.

Da li razmišljate o sljedećoj destinaciji za investiranje u turističku industriju, drugi dom, osnivanje IT ili putničke kompanije? Odgovor je Batumi.

Smješten u oblasti Adžara, nudi brojne poreske olakšice kako bi privukla investitore, Batumi garantuje pravo na repatrijaciju prihoda nakon plaćanja poreza, brzu i jednostavnu registraciju preduzeća i visok povrat na investiciju, od 10-13% za investicije u nekretnine i turističku industriju, prema najnovijim zvaničnim statistikama.

Po cijeni od 1.000 eura po kvadratnom metru za stan u centru grada, cijena nekretnina spada u najatraktivnije u Evropi. Kombinujte to sa niskim troškovima života i stopom kriminala takođe među najnižim u Evropi.

Za fizička lica ili preduzeća postoji jednostavno nisko oporezivanje sa paušalnom stopom od 1% za preduzeća i stopama poreza na imovinu od 0,05 do 0,2% tržišne vrijednosti imovine.

4. NICA,Francuska: Najbolje mjesto za investicije u nekretnine

Nica je najbolje mjesto za investicije u nekretnine, ugostiteljstvo, organizaciju događaja, planiranje vjenčanja, sezonski najam.

Čak i dok su cijene po kvadratnom metru duž francuske rivijere među najvišim u Evropi, ova regija i dalje ostaje jedna od najatraktivnijih za investiranje.

Bilo da se radi o drugom domu, hotelu ili investiciji u nekretnine koju upravlja agencija za sezonski prihod, u posljednjih 30 godina nije bilo finansijskih gubitaka u nekretninama francuske rivijere, prema podacima agencija za nekretnine.

„Iako su visoki troškovi, cijena nekretnina u Nici i dalje raste“, objašnjava EBD. „Nije moguće izgraditi čak ni najmanju zgradu u mnogim djelovima francuske rivijere.

Ovo tržište nekretnina je stoga u dijelu koje se teško može probiti zbog ograničenja prostora i broja stranih vlasnika. Rusi, Južnoafrikanci, Amerikanci, Holanđani, Njemci, Englezi i Austrijanci su među najzastupljenijima i zainteresovani su za posjedovanje pied-à-terre-a u Provansi ili u luksuznim gradovima kao što su Kan i Nica.

Investiranje u nekretnine generalno počinje od milion eura i nema ograničenja.

Luksuzni apartman s pogledom na more košta oko tri miliona eura i donosi nedjeljni prihod od iznajmljivanja od 15.000 eura u sezoni.

„Investiranje na Francuskoj rivijeri je kao kupovina milenijumskog šatoa Rothschild: skupo ali sigurno“, dodaju stručnjaci.

5. MADEIRA, Portugal: Najbolje mjesto za kripto ulaganja

Najbolje mjesto za investitore u kriptovalute, nekretnine, hotelijerstvo, penzionere.

Madeira je jedna od najatraktivnijih regija Portugala, s dodatnom prednošću što je jedna od najprijateljskijih jurisdikcija za bitkoin u Evropi.

Potpuno autonomna regija, Madeira ima svoju vladu i zakone, što je čini posebno privlačnom za investitore, bilo za investiciju u nekretnine, projekte hotela ili druge turističke aktivnosti.

Ostrvo je centar za digitalne nomade – prva destinacija u Evropi koja je stvorila selo za njih, nazvano Ponta do Sol – i može se pohvaliti prvim nekretninama u Portugalu koje su kupljene isključivo kriptovalutama u okviru Projekta Prometheus.

„Investitori u kriptovalute često traže diverzifikaciju svojih investicija, a varijacije bitkoina to opravdavaju“, sugeriše EBD. „Njegova trenutno istorijski visoka stopa može biti prilika za ulaganje u nekretninu na Madeiri“.

Jugoistočni dio ostrva je interesantan ako tražite nove i luksuzne vile s bazenima.

Na kraju, Madeira i dalje nudi program Zlatne vize, uprkos tome što je ograničen u drugim djelovima Portugala, omogućavajući sticanje portugalskog prebivališta putem investicije.

6. PARIZ, Francuska: Najbolji za startape

Pariz pruža najbolje uslove za opuštanje i život nakon posla, investicije u nekretnine, avioindustriju, elektroniku i luksuznu industriju, ugostiteljstvo, dizajn.

Često se misli da je Pariz destinacija za investicije u nekretnine ili luksuznu odjeću, sa velikim imenima poput LVHM-a, Diora. Međutim, Pariz je takođe domaćin avioindustriji, elektronici, tekstilu, hemijskoj industriji, prehrambenoj industriji, automobilskoj industriji i naravno, mnogim turističkim industrijama.

„Da li želite proizvoditi ‘made in Paris’ ili ‘made in France’, ili jednostavno imati koristi od velikog talentnog bazena za vaše startape ili vašu kompaniju, Pariz je vrlo dobar izbor“, napominje EBD.

„U proteklih 10 godina, Francuska je smanjila birokratiju i olakšala onima koji se upuštaju u preduzetništvo, olakšavajući pokretanje poslovanja. Za startape, Francuska je napravila veliki napredak inspirišući se posebno primjerima iz Silicijumske doline, sa prisustvom brojnih investicionih fondova i poslovnih anđela, smanjujući troškove preprodaje sa nižim porezima koji su nekada bili značajni.

7. VARŠAVA, Poljska: Najbolja za investicije u IT

Najbolja je za ulaganje u IT, finansije, zbog niskih operativnih troškova za međunarodne kompanije.

Poljska se smatra jednom od najboljih destinacija za kompanije koje žele da investiraju u Evropi, bilo da su multinacionalne ili mala i srednja preduzeća.

„Poljska nudi mnoge povoljne poreske olakšice koje su posebno privlačne u Varšavi, glavnom gradu ove velike i atraktivne zemlje“, objašnjava EBD.

„Varšava je rangirana među najprijateljskijim destinacijama za investitore u zemlji, pri čemu su prosječni troškovi najma i plata oko 60% jeftiniji u poređenju sa Berlinom i dva puta jeftiniji nego u Dablinu, na primjer. Tržište takođe nudi bogatu ponudu IT i finansijskih stručnjaka“, ističe se u vodiču.

Varšava ima moderan aerodrom dobro povezan sa ostalim djelovima Evrope i graniči sa drugim zemljama i tržištima, uključujući Mađarsku, Rumuniju i Slovačku, koje nude stručne radnike po konkurentnim cijenama. Varšava se nalazi u istoj vremenskoj zoni kao Pariz, Milano i Barselona, što olakšava sinhronizaciju sa svim prijestonicama Evrope

Prema evropskim podacima o kriminalu, sigurnost u Varšavi je dva puta veća nego u Barseloni.

Poljska takođe može da se pohvali jednom od najviših stopa ekonomskog rasta u Evropi, dok su najnoviji nacionalni izbori jačali veze između Poljske i njenih partnera u Evropskoj uniji.

8. LA GOMERA, Kanarska ostrva: Najbolja za ranu penziju

Najbolje mjesto za ranu penziju, projekte porodične konverzije, ljubitelje prirode, turističku industriju.

„Čvrst profesionalni projekat može se graditi na suncu“, navodi EBD. „Kombinujte investiciju u nekretnine, sezonski najam i rad na daljinu uz korišćenje velikog broja visokokvalifikovanih lokalnih i stranih radnika koji govore nekoliko jezika, uključujući njemački, engleski i španski.“

Sa aktivnostima poslije posla u prirodi, surfovanje plažama, planinarenju, La Gomera, jedno od španskih Kanarskih ostrva, nudi prednosti izuzetnog životnog okruženja i mogućnost zapošljavanja nezavisnih radnika za, prema EBD-u, „biznise u kodiranju, kurseve na daljinu (sport, jezici, nutricionisti, copywriter-i, producenti video sadržaja, coaching), ili razvoj hibridnih prostora koji kombinuju co-working i co-living za digitalne nomade ili za sezonski najam za planinare, surfare, ljubitelje divlje prirode. Stanovnici La Gomere su marljivi i poštuju rokove.“

Iako je mala ostrvska zajednica, njena blizina glavnom ostrvu Kanarskih ostrva – Tenerifima, samo 50 minuta vožnje brodom, čini je veoma privlačnom u pogledu potencijala, bilo za pokretanje projekta hotela, pansiona, restorana, turističkih aktivnosti ili za rad na daljinu.

Cijena po kvadratnom metru na La Gomeri iznosi 1.932 eura, tri puta jeftinije nego u Barseloni i dva puta jeftinije nego u Madridu. Cijene kratkoročnog najma kreću se oko 700 eura po sobi mjesečno u co-living prostorima, i do 1.200 eura po sobi mjesečno.

9. LUVEN, Belgija: Idealan za investicije u inovacije

Luven je najbolje mjesto za tehnologiju, startape, biotehnologiju, industriju hrane i pića, inovacije, visoko kvalifikovane zaposlene, iz različitih djelova svijeta.

Smatra se jednim od najotvorenijih gradova u Evropi, Luven je dinamična destinacija u Flandriji u Belgiji. Samo 30 minuta udaljen od Brisela, evropske prijestonice sa međunarodnim aerodromima i univerzitetima, Luven je takođe dom nekih od najprestižnijih škola u Evropi.

Kao studentski grad, Luven tokom cijele godine nudi kvalitetne događaje i živahni noćni život za mlade radnike. Cijene nekretnina su pristupačnije u poređenju sa ekskluzivnim kvartovima u belgijskoj prijestonici, uz dodatnu prednost boljeg kvaliteta života i bezbjednosti.

Nivo kriminala je jedan od najnižih u Evropi, četiri puta je niži nego u Briselu, prenosi Forbes Crna Gora.

„Mnoge dobro poznate koledže i univerziteti pružaju kompanijama dobro obučene zaposlene, i čine Luven svjetskim igračem u smislu inovacija i razvoja“, navodi EBD.

10. MILANO, Italija: Najbolji za modnu industriju i finteke

Milano je osim mode, fintech-a, hrane pogodan i za farmaceutsku industriju

Milano je decenijama bio jedan od ekonomskih centara Italije. Sa više od 800.000 preduzeća sa sjedištem na njegovoj teritoriji i regionalnim BDP-om preko 390 milijardi eura, logično je da se ubraja među najbolje poslovne destinacije u Evropi.

„Sa povoljnim poreskim zakonima i fiskalnim podsticajima, Milano nudi stranim investitorima prosperitetni ekosistem za podsticanje inovacija i snažan bazen talenata po nižoj cijeni u poređenju sa većinom evropskih konkurenata“, navodi EBD.

Gotovo polovina fintech kompanija u Italiji ima sjedište u Milanu, a grad se ističe kao legendarna svjetska modna prijestonica, sa 11.000 kompanija koje posluju u ovom sektoru.

Podijeli ovaj članak