Kostić želi da proda akcije Addika koje je kupio i smanji udio ispod 10 odsto

Ni Slovenački NLB ni Agri Europe Cyprus Miodraga Kostića nisu uspjeli da kupe udio u Addiko Banku koji su željeli, a Kostićeva kompanija sada želi da se riješi i onog dijela akcija do kojeg je uspjela da dođe.

Ponudu kompanije Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus za kupovinu 3,3 miliona akcija Addiko Banka prihvatili su investitori koji posjeduju tek 4.000 akcija, a u utorak je propala i ponuda NLB koja je željela da kupi cijeli kapital austrijske banke.

Iz Agri Europe sada kažu da im je namjera da udio u kapitalu Addiko banke spuste ispod 10 odsto. Ako ponuda prođe odobrenje regulatora, “AEC će držati 1.960.754 akcije Addiko Banka. Ovo odgovara udjelu od oko 10,06 odsto”, naveli su u saopštenju.

S druge strane, ako menadžment banke to odobri, AEC će prodati barem 11.000 akcija kako bi udio u kapitalu Addika bio ispod 10 odsto, navodi se u saopštenju. Nije naveden razlog za ovakvu odluku.

Namjera Agri Europe Cyprus bila je da kroz ponudu za preuzimanje dodaju 17 odsto akcija Addiko Banka, po cijeni od 16,24 evra po akciji po isključenju dividende.

Bloomberg Adria podsjeća da je portfelj Miodraga Kostića od 9,9 odsto u Addiko Banku prethodno prebačen na Agri Europe Cyprus.

Prema detaljima iz zvaničnog saopštenja koje je slovenački zajmodavac objavio u utorak uveče, NLB je mogla da dođe do upola manjeg udjela od onog na koji je ciljala.

Jedan od uslova na kojem je rukovodstvo NLB-a insistiralo bio je da banka kupi 75 odsto ili veći udio u austrijskoj grupi, a nakon ponude je mogla da ima udio od 36,39 odsto.

Akcije austrijskog Addiko Banka pale su 7,4 odsto u srijedu na Bečkoj berzi nakon što je NLB objavila da je njena ponuda za otkup barem 75 odsto udjela u Addiku propala.

Pad je nakon toga donekle ublažen, a akcije su sa dnevnog minimuma od 18,05 evra porasle na 18,4 evra. Kostićev Agri Europe je po akciji Addiko Banka nudio 16,24 evra, a NLB 22 evra.

Prema trenutnom preseku akcionara na sajtu Addiko Banka, Agri Europe je i dalje najveći manjinski akcionar sa 9,99 odsto vlasništva, a slijede Diplomat Pay D.O.O. i Alta Pay Group DOO, čija glasačka prava je Evropska centralna banka (ECB) suspendovala.

Podijeli ovaj članak