Kordić: Tranzitna taksa i mobilni čitači dokumenata mogući načini smanjenja gužvi na Debelom brijegu

Ministarka turizma Simonida Kordić posjetila je granični prelaz Debeli brijeg – jedan od najfrekventnijih graničnih prelaza u Crnoj Gori. Kako Kordić ističe Debeli brijeg trpi najveći pritisak ne samo turista koji dolaze da provedu svoj odmor u Crnoj Gori, već i veliki pritisak tranzitnih automobila koji prolaze kroz primorski dio Crne Gore, te tako stvaraju velike gužve.

“Vjerujem da su svi koji su bili na primorju ovoga ljeta, ali i prošlih godina, vidjeli koliko je nemoguće živjeti ili imati ozbiljno organizovan turizam u situaciji kada je vama potrebno šest ili sedam sati da dođete od Herceg Novog do Ulcinja. To je veoma ozbiljan problem koji ozbiljno treba rješavati”, kazala je Kordić.

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima Granične policije Herceg Novi iznijela nekoliko predloga koji bi mogli olakšati rješavanje problema velikih gužvi.

“Između ostalog smo razgovarali o mogućnosti uvođenja tranzitne takse, što bi preusmjerilo tranzitni promet sa ovog poteza koji je veoma gust i intenzivan i preusmjerila ga ka Trebinju, Nišiću, Podgorici i dalje na Božaj. Takođe, uvođenje brzih mobilnih čitača dokumenata bi olakšalo i rad granične policije i smanjilo vrijeme čekanja,” navodi ministarka.

 

Dodaje da je uz to važno imati u vidu da je za turistički biznis u Crnoj Gori, hotele, druge izdavaoce smještaja, kao i stanovništvo koje živi u pograničnim predjelima bitno da imaju ili brzu traku ili zaseban prelaz kako bi se izbjeglo čekanje za ljude koji češće moraju da prelaze granicu.

“Jedna od opcija, i ono što očekujem da će biti brzo realizovano, jeste zajednički granični prelaz prema Republici Srpskoj na Sitnici što bi značajno skratilo vrijeme čekanja, omogućilo da turisti koji dolaze u Crnu Goru imaju ugodniji osjećaj, te da taj proces teče brže i da se na tim kapijama Crne Gore omogući da turistima prvi utisak bude dobar i da kada ih ispraćamo to takođe bude sa osmjehom”, poručuje ministarka Kordić.

Veliko zadovoljstvo zbog posjete delegacije Ministarstva turizma na čelu sa ministrom Simonidom Kordić izrazio je Dejan Janković komandir Granične policije Herceg Novi.

“Glavni cilj je optmizacija naših poslova i eventualno iznalaženje modela za unapređenje odrađivanja naših zadataka, a sve u cilju doprinosa bržeg i efikasnijeg prometa saobraćajnih sredstava i putnika koji bi olakšao turistima ulazak u Crnu Goru, izlazak iz Crne Gore, a samim tim i njihov boravak u Crnoj Gori”, podvukao je Janković.

 

Podijeli ovaj članak