Zbog paljenja podzemnih kontejnera za pola godine 18,5 hiljada eura štete

Za prvih šest mjeseci ove godine Čistoća je pretrpjela štetu u iznosu od 18.487 eura zbog nesavjesnog paljenja podzemnih kontejnera. Pored toga, najveća šteta po preduzeće se najčešće ogleda u paljenju sadržaja metalnih kontejnera, ispisivanju grafita ili manjim oštećenjima koja opravljaju naši zaposleni u radionici Društva, iz Gradskog preduzeća “Čistoća” d.o.o. Podgorica.

Iz ovog gradskog preduzeća su istakli da i pored brojnih apela, skoro svakog dana neodgovorni pojedinci nastavljaju da uništavaju komunalnu infrastrukturu, a najveća šteta pričinjena je na polupodzemnim kontejnerima.

„Za prvih šest mjeseci ove godine Čistoća je pretrpjela štetu u iznosu od 18.487 eura zbog nesavjesnog paljenja podzemnih kontejnera, kako u dijelu zapaljenja unutrašnje vreće koja služi za prihvat otpada, tako i spoljašnjih djelova ili kompletne posude. Vandalizma pojedinaca nijesu pošteđeni ni ostali djelovi, pa smo često svjedoci jednog broja uništenih poklopaca, pedala, što na određenom broju lokacija doprinosi nefunkcionalnosti i otežanom pražnjenju jednog broja posuda“, saopšteno je iz GP „Čistoća“.

Ukazali su da se svi slučajevi paljenja prijavljuju nadležnim službama, te kazali da se nadaju da će se, počinioci otkriti i sankcionisati, kako bi se zaustavilo dalje vandalsko ponašanje pojedinaca.

„Šteta, u mnogo manjem iznosu, skoro svakodnevno se evidentira i na ostaloj komunalnoj opremi – metalnim kontejnerima, betonskim i drugim kantama za sitni komunalni otpad, a šteta se najčešće ogleda u paljenju sadržaja metalnih kontejnera, ispisivanju grafita ili manjim oštećenjima koja opravljaju naši zaposleni u radionici Društva (zamjena polomljenih točkića i poklopaca na metalnim kontejnerima, farbanje nakon paljenja ili ispisivanja grafita i slično)“, poručili su iz Čistoće.

Iako je, kako su kazali, teško dokazivo, s obzirom da je pojava koja je često prisutna, najčešće navodi na sumnju da je u pitanju nečija namjera a ne nepažnja.

„Na kraju, moramo istaći da ovim nesavjesnim i neodgovornim radnjama pojedinci ne čine štetu samo našem privrednom društvu, već kompletnoj zajednici, uz podsjećanje da niko od nas nema pravo da građanima uskraćuje mogućnost da otpad odlažu na pravilan i savremen način, kao i bitnu činjenicu da bi, umjesto u opravku postojeće, ova sredstva mogla biti usmjerena u nabavku nove komunalne opreme“, zaključili su iz „Čistoće“.

Izvor:Gradski portal

 

Podijeli ovaj članak