Proglašen najskuplji grad na svijetu u 2024.

Novi indeks troškova života otkrio je najskuplja mjesta za život, a švajcarski i američki gradovi dominiraju na listi. Troškovi života su porasli svuda u posljednjih nekoliko godina, ali postoje određena mjesta gdje su cijene vrtoglavo visoke.

Internet baza podataka Numbeo objavljuje Indeks troškova života svakih šest mjeseci, a upravo je objavljen onaj za sredinu 2024. godine. Procjenjujući faktore kao što su cijena namirnica, ishrana u restoranima i lokalna kupovna moć u nizu gradova, indeks obuhvata sve podatke da bi došao do ukupnog rezultata troškova života, piše Time Out.

Možda neće biti preveliko iznenađenje saznati da je to Ženeva trenutno najskuplji grad na svijetu. Švajcarski grad ima ukupnu ocijenu troškova života od 101,7 što ga čini najskupljim gradom na svijetu. Blisko ga prati Cirih koji je zauzeo drugo mjesto sa ocjenom 100,4, a oba su posebno visoka kada je riječ o kupovini namirnica i troškova u restoranima.

Njujork je na trećem mjestu, San Francisko na četvrtom, a Boston na petom. U stvari, američki gradovi dominiraju na listi, ali vrijedi napomenuti da ovaj indeks čak ni ne uzima u obzir kiriju. Kada se uračuna najam stanova, rangiranje daje još veću sliku u kojoj dominiraju SAD.

Velika jabuka je zapravo grad koji se koristi kao kontrola u indeksu. Kada se uzme u obzir renta, Ženeva je na trećem mjestu, sa ukupno 81,5 poena. To znači da je generalno život tamo 18,5 odsto jeftiniji od života u Njujorku, ali da su pojedini faktori skuplji. Namirnice su postigle nevjerovatnih 111,4 što znači da bi prodavnica hrane u švajcarskom gradu koštala mnogo više nego u Njujorku, ali kirija je bila samo 59,6 što je čini mnogo jeftinijom u tom pogledu.

Najam ili bez stanarine, ako tražite jeftino mjesto za život, zvuči kao da SAD i Švajcarska možda ne bi trebalo da budu na vrhu vaše liste. U nastavku pogledajte ostale rezultate indeksa, prenosi RTCG,

20 najskupljih gradova na svijetu u 2024:

Ženeva
Cirih
Njujork
San Francisko
Boston
Rejkjavik
Vašington
Sijetl
Los Anđeles
Čikago
San Dijego
Kanbera
London
Portland
Oslo
Tampa
Majami
Singapur
Denver
Adelejd

Podijeli ovaj članak