Porez na bogatstvo mogao bi donijeti više od 2.000 milijardi dolara

Vlade širom svijeta koje uvode porez na bogatstvo, sličan onom u Španiji, mogle bi prikupiti više od 2.000 milijardi dolara, navode aktivisti koji se zalažu da se ta sredstva iskoriste za finansiranje klimatske tranzicije.

Kako sve veći broj zemalja razmatra povećanje poreza za superbogate, organizacija Tax Justice Network u izvještaju navodi da bi porez sličan porezu na najbogatijih 0,5 posto domaćinstava u Španiji mogao pomoći u prikupljanju hiljada milijardi dolara na globalnom nivou svake godine, prenosi Guardian.

Španska vlada uvela je privremeni porez na bogatstvo, nazvan „solidarni“, krajem 2022. godine, koji se naplaćuje u 2023. i 2024. godini, na neto bogatstvo pojedinaca koje prelazi tri miliona eura. Procjenjuje se da će se primenjivati na najbogatijih 0,5 posto domaćinstava.

Tax Justice Network navodi da bi primjena sličnog poreza na najbogatijih 0,5 posto domaćinstava širom svijeta, po stopi između 1,7 i 3,5 procenata, mogla prikupiti oko 2.100 milijardi dolara. Studija je isključila određene izuzetke iz španskog poreza, uključujući akcije u listiranim kompanijama, intelektualnu i industrijsku svojinu, kao i neke visoko vredne imovine poput brodova i aviona.

Studija dolazi u trenutku kada G20 razmatra planove za uvođenje globalnog minimalnog poreza na bogatstvo 3.000 milijardera širom sveta, pod predsedavanjem brazilskog ljevičarskog lidera Luiza Inasija Lule da Silve. Francuska, Njemačka, Španija i Južna Afrika također su izrazile podršku prijedlozima.

Međutim, postizanje bilo kakvog dogovora vjerovatno će trajati godinama i moglo bi naići na otpor u nekoliko zemalja. Uprkos upozorenjima da bi superbogati mogli migrirati negdje drugo, organizacija Tax Justice Network navodi da prethodne reforme u nekim nacijama nisu dovele do masovnog preseljenja superbogatih.

Samo 0,01% najbogatijih domaćinstava preselilo se nakon reformi poreza na bogatstvo u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Izvor: Biznis.ba

 

Podijeli ovaj članak