Oštar pad dolara

Na većini azijskih berzi cijene dionica jutros su porasle, kao i dan ranije na Wall Streetu, dok je vrijednost dolara u odnosu na korpu valuta pala na najniži nivo u posljednjih sedam mjeseci jer se očekuje da će američki Fed smanjiti kamatne stope u septembra.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, isključujući japanske dionice, porastao je 0,4 odsto u 7.00 sati, dostigavši ​​najviši nivo u mjesec dana.

Istovremeno, Nikkei indeks je na Tokijskoj berzi skočio 2 odsto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,7 odsto. U Hong Kongu i Šangaju, međutim, oni su pali između 0,3 i 1 odsto.

Kina usporava

Kineska tržišta su pod pritiskom jer gotovo svi najnoviji podaci pokazuju da se rast u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji usporava. Ostale berze u regionu prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,6 odsto, S&P 500 skoro 1, a Nasdaq indeks 1,4 odsto.

S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su osmi dan zaredom, njihov najduži pozitivan niz u godini. Tako su povratili gotovo sve gubitke od prije dvije sedmice, kada su zbog straha od recesije naglo pali.

U međuvremenu, ovi strahovi su splasnuli, zahvaljujući nizu podataka koji ukazuju na stabilan privredni rast. Optimizam na tržištu je i zahvaljujući popuštanju inflacije u SAD, što američkoj centralnoj banci otvara prostor za smanjenje kamatnih stopa.

Očekuje se potez Fed-a

Tržište očekuje da će Fed već u septembru smanjiti kamatne stope za 0,25 procentnih poena, a da će do kraja godine uslijediti još najmanje jedno smanjenje. Zahvaljujući tome, juče su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora.

Glavni pokretač rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa bio je rast cijena dionica tehnoloških giganata, kao što su Nvidia, Microsoft i Alphabet.

Dolar pod pritiskom, cijene nafte padaju

Na tržištima valuta, međutim, vrijednost dolara prema korpi valuta pala je na najniži nivo u posljednjih sedam mjeseci. Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 101,85 poena, dok je juče u ovo vrijeme iznosio 102,20 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je sa jučerašnjih 146,40 na 146,50 jena. Međutim, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,1080 dolara, najviši nivo u ovoj godini, dok je juče u ovo vrijeme iznosila 1,1040 dolara.

Izvor: Index.hr

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak