Ljetnje spavanje se završava, Evropa se sprema za veće aukcije obveznica, možda već ove sedmice

  • Skoro 40 odsto investitora smatra da će se nuditi dug vrijedan 15-20 milijardi eura
  • U prošle dvije nedjelje skupa prodate su obveznice ukupne vrijednosti 3,5 milijardi eura
  • Posljednja nedjelja avgusta često nosi velike obime na aukcijama

I bankari i investitori se spremaju za aukcije obveznica ove nedjelje, nadajući se da bi mogli da obezbijede bolje uslove dok su tržišta mirna. Skoro 40 odsto učesnika na tržištu koje je anketirao Bloomberg smatra da će se ove nedjelje nuditi dug vrijedan između 15 i 20 milijardi eura.

Podaci koje je prikupio Bloomberg pokazuju da su u prošle dvije nedelje skupa prodate obveznice ukupne vrijednosti 3,5 milijardi eura.

“Tržište je u dobroj poziciji za talas emisija koji donosi pozno ljeto”, rekao je Mark Lewell iz banke JPMorgan Chase & Co. “Nedavni nalet volatilnosti je izazvao strah na tržištima i podsetio investitore da iskoriste prilike na emisijama pred nama”, dodao je.

Indeks kreditnog rizika za obveznice investicionog ranga (baziran na takozvanim CDS ugovorima) porastao je početkom avgusta na najviši nivo ove godine nakon što su slabi podaci o tržištu rada u SAD doveli do rasprodaje na tržištu. Investitori su od tada u strahu da bi stvari mogle da krenu još gore po američku privredu.

Kako pokazuju podaci za prethodne dvije godine, posljednja nedjelja avgusta često nosi velike obime na aukcijama, a hartije vrijedne više od 30 milijardi eura prodate su i 2022. i 2023. godine.

Želja da se prinosi obezbijede pri još uvek visokim kamatnim stopama centralnih banaka i strah od volatilnosti na tržištu doveli su do rasta emisija od 28 odsto ove godine, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Iako su prošle nedelje zabilježeni odlivi iz fondova koji sadrže obveznice investicionog ranga (uglavnom srednjoročne i dugoročne), šest nedjelja prije toga su zabilježeni prilivi, navode iz Bank of America Corp.

Investitori će pokušati da novac koji im je na raspolaganju ulože u dužničke hartije dok kamatne stope centralnih banaka još uvijek nisu pale.

Kako navodi Lewell, ako je neko uložio novac u fondove tržišta novca, on ove godine nije ostvario loš povrat.

“Sa druge strane, strah od propuštanja je bitan faktor i mnogi žele da ‘uđu u voz sa obveznicama’ prije nego što on prođe”, dodao je on.

Izvor: Bloomberg

Podijeli ovaj članak