Kovanice sa britanskim kraljem Čarslom III od jedne funte ulaze u opticaj ove nedelje

Prve kovanice od jedne funte s likom britanskog kralja Čarlsa III ulaze u opticaj ove sedmice, kao dio kolekcije inspirisane životinjama i biljkama.

Najnoviji dizajn, koji prikazuje dvije pčele, izdat je poštanskim kancelarijama i bankama, a gotovo tri miliona kovanica stići će ove sedmice u džepove ljudi i blagajne širom zemlje.

Sve vrste uključene u dizajne, koje nadzire kralj, u aktivnim su programima očuvanja i prikazuju floru i faunu pronađenu u različitim djelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Na jednoj strani kovanice od jedne funte je par britanskih pčela u čast kraljeve strasti za očuvanjem prirode, a na drugoj Čarlsov lik.

gbp
foto: Reuters

Rebeka Morgan, direktorka kancelarije za prigodne kovanice u Kraljevskoj kovnici, rekla je: „Kraljevska kovnica je napravila kovanice svakog od britanskih monarha od Alfreda Velikog, i čast je otkriti da je kovanica od jedne funte kralja Čarlsa III sada u opticaju.

„Znamo da će među kolekcionarima i publikom biti uzbuđenje da dobiju ovaj poseban dio istorije. Nadamo se da će dizajni svih denominacija podstaći važne razgovore o očuvanju ovih važnih vrsta.“

Ukupno 2,975 miliona kovanica od jedne funte izdaje se bankama i poštama, a cirkulisaće zajedno s onima koje prikazuju lik pokojne kraljice Elizabete II, koje će se s vremenom mijenjati, kada se oštete ili istroše, prenosi Hina.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak