“Centar za reciklažu” bi da kupi uništenu opremu Luke Bar

Na javni poziv Luke Bar za kupovinu havarisane željezne konstrukcije pretovarnih mostova stigla jedna ponuda.

“Centar za reciklažu” jedina je kompanija koja je dostavila ponudu na javni poziv u kojem Luka Bar kao otpadno željezo prodaje havarisane željezne konstukcije pretovarnih mostova, utovarnog tornja za žitarice i transportne trake, koji su uništeni u nevremenu početkom jula ove godine, saznaju “Vijesti”.

“Državna firma je juče otvorila ponudu i treba da je razmotri prije konačne odluke da li će biti prihvaćena”, rekao je izvor.

Javni poziv je bio raspisan 29. jula i ponude su mogle da se dostavljaju do 13. avgusta.

Šteta u Luci Bar procijenjena je tada na 35 miliona eura. Sva tri pretovarna mosta koja su u Luci Bar još od 1977. godine su se srušila usljed jakih naleta vjetra. Mostovi su bili visoki preko 30 metara i teži od 400 tona.

Početna cijena po toni željeza je 150 eura, a prema javnom pozivu može se kupiti samo ukupna količina havarisane opreme, odnosno neće prihvatati parcijalne prodaje. Tačna količina otpadnog željeza biće utvrđena vaganjem na licu mjesta uz prisustvo predstavnika prodavca i izabranog kupca.

Izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić ”Vijestima” je juče kazao da od kako se dogodila havarija planira se nabavka novih dizalica kako bi se ta kompanija vratila u pun operativni kapacitet.

“Glavni izazov, zasada, jesu veći brodovi koji zahtijevaju rad sa dvije dizalice. Taj problem će se ponavljati, ali havarija nije uticala direktno ni na jedan posao koji se obavlja u luci”, istakao je Pješčić, dodajući da se poslovi nakon havarije obavljaju redovno, bez većih problema.

Nedostatak mostova, kako je on ispričao, pokušavaju da prevaziđu pažljivim planiranjem rada većih brodova, koji zahtijevaju rad sa dvije dizalice. Zasada, svega par dana u mjesecu se susreću sa ovakvom situacijom. Ipak, ovaj problem će se ponavljati u budućnosti, sve dok ne nabave nove dizalice.

“Havarija sa mostovima nije uticala direktno na posao koji se obavlja u luci, jer radimo iste poslove koje smo radili i prije havarije, uz izvjesne otežavajuće okolnosti za koje se trudimo da ih naši poslovni partneri ne osjete. Konstantno, od prvog dana kada se dogodila havarija, razmatramo i planiramo modele nabavke novih dizalica. To je veoma ozbiljan i sa mnogo aspekata izazovan posao, na kojem radimo zajedno sa našim resornim ministarstvom i uz podršku ministra Radulovića”, poručio je Pješćić.

On želi da vjeruje da će rješenje ubrzo naći, naročito što je u ovakvoj situaciji vrijeme vrlo bitan faktor. Jedan od najznačajnijih privrednih resursa države – Luka Bar, ne smije dugo biti u ovolikoj mjeri lišena svojih punih operativnih kapaciteta, ocijenio je on.

Opširnije u Vijestima.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak