Schoen: Najveći bankarski izazov je ograničeno tržište i borba za klijente

Svaki građanin Crne Gore treba da bude ponosan na ono što je zemlja postigla zadnjih godina, što je impresivno za kapacite i veličinu zemlje kao što je Crna Gora, ocijenio je u Bankar podcastu Christoph Schoen, direktor Upravnog odbora Adiko banke.

Schön, rođeni Austrijanac, u Crnoj Gori živi posljednjih 12 godina, a iz njegovog ugla, Crna Gora je zemlja velikih razvojnih mogućnosti.

-Kada dolazite iz strane zemlje, posebno iz zapadne Evrope, razvijenije, ekonomski uspješnije zemlje, lako je kritikovati. Ali ako pogledate razvoj koji je ova zemlja doživjela u posljednjih 15 godina, moramo reći da je to zaista impresivno za kapacitete i za veličinu zemlje. Zaista je impresivno i mislim da svaki Crnogorac treba da bude i može biti ponosan na ono što ste ovdje postigli u posljednjih 12 godina od kada sam ovdje – istakao je Schoen.

Crnu Goru u narednih deset godina, kaže, vidi kao uspješnu članicu EU.

– Sa dobrim putevima, sa puno turista koji dolaze i ljeti i zimi. Stabilnu i mirnu. Tome se nadam – istakao je on.

Kada je u pitanju bankarski sektor, sagovornik Bankara ocjenjuje da je najveći izazov ograničeno tržište i borba za klijente.

– Troškovi će i dalje rasti i kako će banke uspjeti povećati svoje prihode kako bi ovo tržište i dalje ostalo atraktivno za bavljenje bankarskim poslovanjem je poseban izazov. Svako ima svoj odgovor na to pitanje – navodi Schoen.

Glavni cilj Adiko banke je, kaže, da budu pristutni tamo gdje su klijentu potrebni.

 

Podijeli ovaj članak