Predstavljene kompanije koje će pokrenuti proizvodnju u Željezari, sindikat im nije dao da obiđu pogone

Švajcarska kompanija „8B Capital“, koja je zakupila proizvodne pogone EPCG Željezara Nikšić u narednih 50 godina, predstavila je, danas, menadžmentu Elektroprivrede  Crne Gore reference partnerskih firmi koje će biti angažovane da zajedničkim naporima ponovo pokrenu proizvodnju u nikšićkoj Željezari.

Sastanku su prisustvovali predstavnici, njemačkog Kohlera, švajcarske firme Hausler te kineske kompanije Geily Machinery iDayi Heary Forging Techonology.Co, koje baštine dugu tradiciju u oblasti projektovanja, proizvodnje, ugradnje i nabavke opreme za proizvodnju kovanih ugljeničnih, legiranih i alatnih čelika.

Sindikat i radnici Željezare, kako se navodi u saopštenju EPCG, spriječili su predstavnike kompanije 8B Capital i njenih partnerskih firmi da, nakon sastanka u EPCG, obiđu pogone i postrojenja Fabrike.      

Predstavnik švajcarske kompanije Igor Šamis istakao je da raspoloživa oprema u Željezari omogućava proizvodnju više od 300 hiljada tona čelika.

„Ono što je važno jeste da se iskoristi proizvodni kapacitet Čeličane u skladu sa zahtjevima tržišta“, kazao je Šamis.

Šamis je rekao da je potrebno proizvesti oko 100 hiljada tona sirovog čelika, da bi se u Kovačnici proizvelo oko 5000 tona raznih profila legiranih čelika te da razliku do 300 hiljada tona treba iskoristiti za proizvodnju kvalitetnog betonskog željeza.

Igor Šamis

Predstavik švajcarke firme smatra da bi u Kovačnici trebalo proizvoditi i toplo valjane trake, kao i drugi asortiman proizvoda koji traži tržište.

„To je jedan od mogućih pravaca razvoja Željezare“, ocijenio je Šamis.

Dodao je da predstoji težak i naporan posao i istakao da vidi Željezaru kao veliku kompaniju koja će izaći na mnoga tržišta  i da mu je cilj da zajedničkim snagama oporavi metalurški sektor u Crnoj Gori.

„Ovo je za mene zaista važan period koji sa sobom nosi veliku odgovornost“, kazao je Igor Šamis.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović pozdravio je prisutne predstavnike kompanije 8B Capital i njenih partnerskih firmi koje će nastojati da uspostave funkcionalnost postojeće i nabave i instaliraju novu potrebnu opremu u Željezari. Đukanović je poručio da će Elektroprivreda Crne Gore nastaviti da bude konstruktivna, kao i da sa sigurnošću može da kaže da će imati podršku Skupštine i Vlade Crne Gore.

„Očekujemo da će Nikšić koji je bio prepoznat kao grad u kome su se proizvodile specijalne vrste čelika nastaviti sa tom djelatnošću i od vas očekujemo da nam donesete nove tehnologije, novi način razmišljanja i poslovanja. Ovaj cjelokupan proces će biti pod lupom javnosti, jer Željezara je jedno od najznačajnijih preduzeća u Crnoj Gori. Moraćemo da vodimo računa o ekologiji i da ne ugrozimo prava radnika i da poštujemo njihova stečena prava. Od radnika, takođe, očekujemo da daju maksimum svog znanja“, kazao je obraćajući se predstavnicima renomiranih međunarodnih kompanija Đukanović.

Prvi čovjek Elektroprivrede Crne Gore najavio je potpisivanje nekoliko aneksa Ugovora koji se odnose na popis imovine, sporazum o primjeni prava, kao i akt o cijeni električne energije te Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između EPCG-Željezara Nikšić i kompanije 8B Capital.

Sindikat i radnici Željezare, kako se navodi u saopštenju EPCG, spriječili su predstavnike kompanije 8B Capital i njenih partnerskih firmi da, nakon sastanka u EPCG, obiđu pogone i postrojenja Fabrike.      

foto: EPCG                                                                

Podijeli ovaj članak