Koji je najpametniji grad u Evropi

Šta čini grad pametnim – da li je to inovativna zelena tehnologija, efikasan javni prevoz, velike mogućnosti za zapošljavanje, snažan fokus na održivost?

Prema najnovijem Indeksu pametnih gradova tehnološke kompanije ProptechOS, kombinacija gore navedenih faktora utiče na tu definiciju.

Platforma je analizirala sve, od pristupačnosti wifi-a do broja drveća, pristupa aerodromima i tehničkim poslovima, te je krunisan novi ‘najpametniji grad’ za 2024. godinu.U pitanju je Pariz.

Francuska prijestonica dobila je 91,8 od 100 bodova u povezanosti i infrastrukturi i 89,1 na tržištu rada u tehnologiji, a dok je u zelenoj infrastrukturi dobila samo 51,4, pa ukupna ocjena iznosi 76,4.

Pariz je pretekao pobjednika iz 2023, London, koji je skliznuo na drugo mjesto sa rezultatom 73,1, ali je postigao mnogo bolji rezultat posebno u zelenoj infrastrukturi, sa 63 u toj kategoriji.

Treće mjesto pripalo je Amsterdamu sa ukupnih 72,8, ali impresivnih 75,4 u zelenoj infrastrukturi, najviše na listi. Amsterdam je inače poznat po razvijenoj biciklističkoj infrastrukturi i prometu, što je zasigurno doprinjelo njegovom visokom rangu.

Berlin je bio četvrti sa 69, a Madrid peti sa 68,5 odsto.

Pogledajte kompletnu listu najpametnijih gradova u Evropi:

Pariz
London
Amsterdam
Berlin
Madrid
Lisabon
Stockholm
Luksemburg
Dublin
Kopenhagen

Izvor: BIF.rs

 

Podijeli ovaj članak