Elektroprivreda Crne Gore obilježava 114 godina postojanja

Iz Elektroprivrede  Crne Gore (EPCG) saopštili su da svoj 114. rođendan dočekuju i obilježavaju kao likvidna, kreditno sposobna kompanija, koja je, uprkos izazovnoj energetskoj situaciji, zadržala isti nivo cijena električne energije, povećala broj korisnika i redovnih platiša, a nizom donacija, unaprijedila zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i svaku drugu društvenu djelatnost.

Prva elektrana

„Razvojem projekata za korišćenje solarne i energije vjetra, EPCG uspješno korača putem energetske tranzicije i pridružuje se velikoj evropskoj porodici država, koje čine sve kako bi do 2050. godine proizvodile samo čistu energiju. Obnovljivi izvori energije, smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferi, zelena energija-najvažniji su ciljevi Evropske unije, kojima stremi  Crna Gora i EPCG, kako bi se obezbijedilo sigurno snabdijevanje energijom, razvilo tržište energije i održiv energetski razvoj“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da Elektroprivreda Crne Gore obilježava 19. avgust – Dan društva, u znak sjećanja na davnu 1910. godinu, kada je kralj Nikola, pustio u rad prvu električnu centralu u Crnoj Gori. Tadašnja električna centrala, napravljena u čast krunisanja Nikole I Petrovića na Cetinju, imala je dva dizel motora, snage 110 kW, koji su omogućili prvo javno električno osvjetljenje Cetinja čiji je početak rada označio i ulazak Crne Gore u novo vrijeme tehnološkog i tehničkog progresa.

„Od tadašnjeg „Crnogorskog preduzeća za elektriku“ do današnje Elektroprivrede Crne Gore, prošlo je punih 114 godina, u kojima je, grandioznim projektima elektrana, otvaranjem termoelektrane, razvojem distributivne mreže i nizom inovativnih projekata, naša kompanija postala nosilac razvoja države i društva. EPCG radi!“, zaključuju iz EPCG.

Podijeli ovaj članak