Izglasan Zakon o Razvojnoj banci, nijesu usvojene izmjene Zakona o državnoj imovini

Poslanici su na jučerašnjoj, vanrednoj sjednici Skupštin izglasali Zakon o Razvojnoj banci, dok Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini nije dobio potrebnu većinu.

Predlogom zakona o Razvojnoj banci Crne Gore uređuje se osnivanje, djelatnost, poslovanje, organizacija i kontrola Razvojne banke Crne Gore (u daljem tekstu: Razvojna banka).

Prema Predlogu zakona, Razvojna banka je razvojna finansijska institucija države Crne Gore koja se osniva kao pravno lice — akcionarsko društvo, sa ciljem podržavanja i podsticanja razvoja crnogorske ekonomije, i to da Razvojna banka finansijski podržava: ubrzani privredni razvoj Crne Gore, dinamiziranje rasta mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava, ravnomjerniji regionalni razvoj, konkurentnost i likvidnost privrednih društava, proizvodnju i usluge orijentisane prema izvozu, proizvodnju kojom se smanjuje uvozna zavisnost, infrastrukturne projekte, projekte vodosnabdijevanja, projekte tretmana otpadnih voda i zaštite životne sredine, kao i druge projekte od lokalnog, regionalnog i državnog značaja.

Za obaveze Razvojne banke bezuslovno i neopozivo na prvi poziv jemči Crna Gora, bez izdavanja posebne garancije, osim za depozite položene kod Razvojne banke.

Takođe, prema Predlogu zakona, osnivač Razvojne banke je država Crna Gora, a prava i dužnosti osnivača vrši Vlada Crne Gore. Osnivanje Razvojne banke izvršiće se transformacijom Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, a osnivački kapital Razvojne banke ne može biti manji od 90.000.000 eura i čini ga kapital preuzet od Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D.

Predlogom zakona se, u članu 9, utvrđuje djelatnost Razvojne banke, koja se, između ostalog, odnosi na odobravanje kredita, obavljanje faktoringa i drugih oblika otkupa potraživanja, izdavanje garancija; osiguranje izvoza roba i usluga iz Crne Gore od netržišnih rizika; primanje depozita; pružanje usluga platnog prometa u skladu sa posebnim zakonom; kreditiranje u funkciji podrške socijalnom preduzetništvu, samozapošljavanju, iniciranju novog investicionog ciklusa i razvoju i jačanju početnog biznisa, itd. Prema Predlogu zakona se, na sličan način kao što je uređeno Zakonom o kreditnim institucijama, uređuju zahtjevi za upravljanje rizicima, uspostavljanje sistema upravljanja i sistema internih kontrola, zahtjevi za kapitalom, ograničenja u poslovanju, zaštita klijenata, računovodstvo i revizija finansijskih iskaza, organi Razvojne banke, finansiranje i javnost rada, kao i izvještavanje i kontrola poslovanja Razvojne banke, od strane Centralne banke Crne Gore.

Za Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini je glasalo 39 poslanika, a četiri su bila uzdržana.

Većina poslanika je podržala Predlog Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o koncesijama.

Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o energetici dobio je podršku 44 poslanika.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima dobio je podršku 44 poslanika.

Predlog Zakona o Razvojnoj banci podržala su 44 poslanika.

Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju podržala su 44 poslanika.

Podijeli ovaj članak