NLB će teško do željenih 75% udjela u Addiku

Bitka za austrijsku Addiko banku ovih dana dobila je novi zaplet jer se u proces umešala Evropska centralna banka (ECB), koja je zbog kršenja austrijskog zakonodavstva oduzela pravo glasa srpskim kompanijama Alta Pay i Diplomat Plati.

Kako će povlačenje glasačkih prava uticati na uspjeh ponude za preuzimanje NLB-a, koja ističe danas, još nije jasno. Analitičari ocjenjuju da je uspjeh ponude NLB-a sada malo vjerovatan, prenosi ljubljansko Delo.

Kako god bilo, tržište je negativno reagovalo na ovu informaciju. Naime, u srijedu su akcije Addika na Bečkoj berzi snižene na 19,60 eura, najniže u posljednjih mjesec dana. Ovo signalizira da investitori sada smatraju da je preuzimanje Addika od strane NLB-a manje vjerovatno.

Evropska centralna banka (ECB) privremeno je oduzela pravo glasa dvojici važnih akcionara austrijske banke Addiko Bank, za koju je zainteresovana NLB. Srpske kompanije Alta Pay i Diplomat Pay trenutno nisu u mogućnosti da raspolažu svojim udjelom od 19,62 posto, objavila je bečka banka. Alta Pay, koju vodi srpski biznismen Davor Macura, krajem marta je postao vlasništvo Addiko banke. Do maja je postepeno povećavao svoj udio, a zatim je dio udjela prodao beogradskoj kompaniji Diplomat Pay.

Sada Alta Pay posjeduje 9,63 posto dionica Addiko banke, dok Diplomat Pay posjeduje 9,99 posto. ECB je istakla da srpske kompanije to nisu prijavile Austrijskoj agenciji za finansijsko tržište (FMA). Stoga je donio odluku o privremenom oduzimanju prava glasa za te dionice.

Mjera će biti na snazi ​​dok ECB ne utvrdi da kupovina ovog udjela nije zabranjena austrijskim Zakonom o bankama, navodi Addiko banka u današnjem saopštenju.

Istovremeno, ECB je zatražila od Trgovinskog suda u Beču da imenuje povjerenika za neaktivna glasačka prava. Ona je takođe obavijestila sud da Alta Pay i Diplomat Pay rade zajedno i da premašuju prag od 10% kvalifikovanog udjela. Ako bi jedan od ovih dioničara ili treća strana koja djeluje zajedno s njima stekla dodatne dionice Addiko banke, ECB bi također zamrznula pravo glasa iz tih dionica.

Izvor:SEE.biz

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak