Bayer dobio važan spor oko Roundupa, dionice skočile 11%

Akcije Bayera danas su naglo skočile nakon što je kompanija izvojevala važnu sudsku pobjedu u višegodišnjoj borbi da dokaže svoju tvrdnju da pesticid Roundup ne uzrokuje rak.

Američki treći okružni žalbeni sud u Filadelfiji presudio je u Bayerovu korist, rekavši da savezni zakon štiti kompaniju od odgovornosti u tužbi koju je pokrenuo tužitelj iz Pensilvanije koji tvrdi da je proizvod izazvao njegov ne-Hodgkinov limfom.

Sudskom presudom odbačene su tvrdnje tužitelja da je Bayerova jedinica Monsanto prekršila državni zakon time što nije uključila upozorenje o raku na etiketi Roundup, prenosi Momentum.

U presudi se navodi da Federalni zakon o insekticidima, fungicidima i rodenticidima (FIFRA) nalaže uniformno označavanje pesticida širom zemlje, sprečavajući pojedine države, poput Pensilvanije, da nameću dodatna upozorenja.

Bayer je rekao da je ta presuda u suprotnosti s ranijim odlukama saveznih apelacionih sudova u San Franciscu i Atlanti o sličnim pitanjima. Ovaj sukob bi mogao povećati vjerovatnoću da će Vrhovni sud SAD intervenisati kako bi riješio i eventualno smanjio Bayerovu odgovornost u budućim slučajevima.

Bayer je dosljedno tvrdio da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za upotrebu. Kompanija je izrazila zadovoljstvo presudom žalbenog suda, rekavši da bi Vrhovni sud trebalo da se “pozabavi ovim važnim pravnim pitanjem”.

Uprkos rješavanju većine Roundup sporova za 10,9 milijardi dolara 2020. godine, Bayer se i dalje suočava sa oko 58.000 neriješenih zahtjeva.

Na današnjem trgovanju akcije Bayera zabilježile su rast od 11 posto na 29,2 eura, što je i dalje samo 20-30 posto vrijednosti akcije u odnosu na period prije preuzimanja Monsanta.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak