UPCG: Zanimljivo je primijetiti da se CUP nije osvrnuo na odluku Socijalnog savjeta u vezi minimalne zarade

Zanimljivo je primijetiti da se Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP), uprkos svojim tvrdnjama, nije ni jednom osvrnuo na odluku Socijalnog savjeta u vezi minimalne zarade, saopšteno je danas iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

„Ovo dodatno potvrđuje da su predstavnici UPCG u Socijalnom savjetu uspješno zastupali interese crnogorske privrede, dok je jedina zamjerka CUP-a to što njihova organizacija nije zastupljena u Savjetu“, ističe se u saopštenju UPCG.

Oni su reagovali na saopštenje CUP-a u kome se između ostalog navodi da je Unija poslodavaca izgubila legitimitet da predstavlja crnogorsku privredu.

Iz UPCG su rekli da žele da se obrate „povodom neosnovanih napada od strane novoosnovanog udruženja – Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP), iza kojih stoji nekolicina pojedinaca“.

„UPCG pravi jasnu razliku između te uže interesne grupe i ostalih članica CUP-a. Nakon brojnih javnih istupa rukovodstva CUP-a, od kojih su neki na ivici elementarne kulture, postalo je očigledno da njihov problem nije formalna validnost Pravilnika, niti njegova usklađenost sa Zakonom o radu, već sami kriterijumi za sticanje reprezentativnosti. Ovi kriterijumi, jasno propisani i u Pravilniku i u Zakonu, očito ne odgovaraju trenutnim kapacitetima CUP-a, pa su njihovi zahtjevi usmjereni na izmjenu ili brisanje ovih kriterijuma kako bi se prilagodili njihovim ograničenim resursima. Unija poslodavaca Crne Gore osnovana je 2002. godine, a reprezentativnost je stekla 2005. godine, po istim ključnim uslovima koji i danas važe u Zakonu o radu. Naša organizacija traje već 22 godine, tokom kojih je naše članstvo značajno osnaženo. Upravo iz tog razloga, čelnici CUP-a su itekako svjesni naše snage i broja članova, što čini njihovu retoriku još manje opravdanom“, piše u saopštenjU UPCG.

Oni su poručili da je rukovodstvo CUP-a očigledno opsjednuto reprezentativnošću UPCG, a da pritom nijesu preduzeli ni osnovni korak ka utvrđivanju vlastite – podnošenje zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti.

„Jasno je zašto: sa svega nekoliko stotina članica, CUP ne ispunjava zakonske uslove, naročito kada je riječ o broju zaposlenih, što oni vješto prećutkuju, dok se uporno pozivaju na učešće njihovih članica u BDP-u. Gospodo, vašeg zahtjeva nema i, očigledno, neće ga ni biti, sve dok ne uspijete da izmijenite kriterijume na način koji vam odgovara. No, umjesto javnog dijaloga, vi se pozivate na „skrivene“ dogovore u vezi izmjena Zakona o radu, što ne bi smjelo da bude dio ozbiljne rasprave. Dok vi trošite vrijeme na politički motivisane napade na ministarku rada, socijalnog dijaloga i zapošljavanja, Socijalni savjet i Uniju poslodavaca, mi se bavimo stvarnim problemima i izazovima crnogorske privrede, usmjerenim isključivo na unapređenje poslovnog ambijenta. UPCG se neće više oglašavati na ovu temu, jer se od vas već dvije godine ništa novo ne čuje“, kazali su iz UPCG

Oni navode da su možda „neki osnivači CUP-a izgubili moć pojedinačnog odlučivanja na koju su navikli decenijama delovanjem kroz PKCG na netrasparentan način, za lične interese, zaobilazeći interes šire privrede“.

„Mi nikada nismo i ne želimo biti takvi i pomoći ćemo vam da se naviknete na nove okolnosti koje moraju biti lišeni dnevne politike, ličnih interesa, besomučnog prepucavanja koje jeste imanentno dosadašnjem vašem delovanju. Pozivamo vas da podnesete zahtjev i potrebnu dokumentaciju, umjesto da se bavite manipulacijama i iznošenjem tabela sa prihodima vaših članica. Poštovanje zakonskih procedura nije samo formalnost, već osnova za ozbiljan i produktivan socijalni dijalog. Kao ozbiljna i reprezentativna organizacija, želimo da vam, kao početnicima na ovom putu društvenog dijaloga, poručimo da su naša vrata uvijek otvorena za vas. Rado ćemo vam pojasniti EU standarde, praksu i smisao socijalnog dijaloga, kako bi stekli dublje razumijevanje onoga čemu težimo – transparentnosti, poštovanju zakona i stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve privredne subjekte, bez obzira na njihovu veličinu“, rekli su iz UPCG.

Podijeli ovaj članak