Američka industrijska proizvodnja naglo je pala u julu

Američka industrijska proizvodnja pala je u julu za 0,6 odsto u odnosu na jun, objavila je danas Federalna banka (Fed), koja je istovremeno revidirala podatke za jun sa 0,6 odsto na rast od 0,3 odsto. Prema američkim medijima, uragan Beryl doprinio je padu u julu.

Analitičari su očekivali blagi porast u julu, ali to se nije dogodilo jer je uragan privremeno zaustavio proizvodnju energije na jugu SAD-a, koja se potom proširila na automobilsku industriju, rekao je Fed, koji je pod dodatnim pritiskom da smanji kamatne stope.

U julu je proizvodnja u prerađivačkoj industriji smanjena za 0,3 posto u odnosu na jun, najviše zbog pada proizvodnje u automobilskoj industriji od skoro 8 posto. Bez toga, proizvodna proizvodnja bi zapravo porasla za 0,3 posto, a analitičari očekuju rast u avgustu.

Proizvodnja u energentima pala je za 3,7 posto, dok je proizvodnja u rudnicima, koja uključuje vađenje nafte i plina, ostala nepromijenjena u odnosu na jun.

Iskorišćenost kapaciteta američke prerađivačke industrije pala je u julu sa 77,5 u junu na 77,2 posto, dodaje se u izvještaju Fed-a.

Izvor: SEEbiz.

Podijeli ovaj članak