Županović: Spriječiti nelegalno izdavanje smještaja po zgradama

Foto: YT Radio Televizija Budva

Mišljenja sam da, po uzoru na zakonsko rješenje u Hrvatskoj, u potpunosti treba ukinuti izdavanje privatnog smještaja u zgradama, sem kada su uvezani u sistem integralnih hotela, shodno članu 72 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, smatra redovni profesor ekonomije i turizma na Fakultetu za biznis i turizam i Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi i Fakultetu za ekonomiju i biznis Univerziteta Mediteran, Ivo Županović

Crna Gora ima priličnu neuređenost kada je u pitanju izdavanje privatnog smještaja u zgradama, gdje se u određenom obimu obavlja neovlašćeni turistički promet, naveo Županović.

On smatra da je neophodno eliminisati neregistrovani turistički promet i pooštriti inspekcijski nadzor u vezi održavanja i upravljanja zgradama.

Kako je Županović naveo za “Dan, nelegalno izdavanje smještaja po zgradama može se golim okom vidjeti na različitim lokacijama, poput određenih djelova Škaljara i Dobrote.

On smatra da bi se ova vrsta neovlašćenog turističkog prometa mogla konfirmirati intenzivnim inspekcijskim nadzorom.

Kako dodaje Županović, ovakvoj vrsti nelegalnog izdavanja smještaja, koje donosi značajni gubitak fiskalnih sredstava, ne pridaje adekvatan značaj u odnosu na reperkusije koje proizvodi za budžete opštine i države.

-Mišljenja sam da, po uzoru na zakonsko rješenje u Hrvatskoj, u potpunosti treba ukinuti izdavanje privatnog smještaja u zgradama, sem kada su uvezani u sistem integralnih hotela, shodno članu 72 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, jer isto doprinosi transparentnosti, ali i boljoj vizibilnosti navedenog smještaja za sva zainteresovana emitivna tržišta (posebno kada su u pitanju grupe). U Srbiji, recimo, u cilju suzbijanja nelegalnog turističkog prometa ovog tipa, planira se novom legislativom da se takvi objekti moraju preregistrovati u poslovne prostore. Shodno uporednoj praksi u susjednim zemljama, smatram da treba formirati portal gdje bi građani prijavljivali ovakve anomalije kazao je Županović.

Ekspert za oblast turizma smatram da je i u kontekstu upravljanja i održavanja stambenih zgrada neophodno prilagoditi legislativu kada su u pitanju ingerencije agencije koje se bave održavanjem (a nekad uporedo) i upravljanjem stambenim zgradama (kada neko od upravnika nije etažni vlasnik).

-Jer se nerijetko, po mojim saznanjima, koristi nedovoljna informisanost i zainteresovanost etažnih vlasnika kada su u pitanju obaveze navedenih agencija, ali i u određenim slučajevima nepotrebnih izdataka etažnih vlasnika. Prvenstveno smatram da se zakonski trebaju razdvojiti privredni subjekti koji održavaju stambene zgrade i upravljaju istim. Navedeno je izuzetno bitno i u kontekstu turističkog prometa, jer se odražava i na čistoću i urednost stambenih zgrada, ali i utvrđivanje stvarnih etažnih vlasnika i stvarnih stanara, i njihovih obaveza po pitanju evidentiranja privatnog smještaja. Čak i na osnovu postojeće legislative, ova oblast se može drastično unaprediti, opet, intenzivnim inspekcijskim nadzorom zaključio je dr Ivo Županović.

Novim zakonom Hrvatska protiv “rentijerskog turizma”

Prema novom Zakonu o turizmu koji je donijet početkom godine u Hrvatskoj, jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi i opštine moći će da ograniče nove smještajne jedinice, dok se postojeće neće ukidati. Veliki će posao morati preuzeti turističke zajednice,koje će morati izraditi plan upravljanja destinacijom.

Novim zakonom Hrvatska ograničava kratkoročni turistički najam neprodanih stanova, odnosno tzv. “rentijerski turizam”.

Zakonom se stalo na put ekspanziji posljednjih godina sve prisutnijeg oblika privatnog smještaja koji je više svojstven velikim metropolama, a u kojem se stanovi guraju u kratkoročni najam, tzv. “short terms rentals” i na taj način u potpunosti gubi ideja izvornog privatnog smještaja kakav podržavaju u turističkoj zajednici.

Izvor:Dan

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak