Povećanje pripravničkih naknada najbolja vijest za mlade nakon Evrope sad 2

Prijedlog Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da se naknade za polaznike programa stručnog osposobljavanja uvećaju sa 450 eura na 600 eura potvrda je posvećenosti ovog resora unapređenju svakog segmenta kompleksnog obrazovnog sistema, kazao je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Mirko Đukić.

Ovo povećanje od 33% je, kaže Đukić, najbolja vijest za crnogorsku omladinu, nakon saznanja da će “Evropom Sad 2” njihova prva plata nakon završenog fakulteta i pripravničkog biti najmanje 800 eura.

“U svjetlu povećanja minimalne zarade za zaposlene sa kvalifikacijom do IV stručne spreme na 600 eura, izjednačavanje pripravničke naknade sa tim iznosom je ne samo logičan i promišljen, već i nužan korak koji osigurava kontinuirano interesovanje mladih za učešće u ovom programu. Uvođenjem reda u sistemu zarada, a shodno stepenu kvalifikacije i prilagođavanjem pripravničkih naknada, država kreira uređen okvir u kojem se nagrađuje napredak u obrazovanju i podstiču mladi na profesionalni razvoj”, istakao je Đukić.

Država je, kako navodi, dužna da, novcem od poreskih obveznika, obezbjeđuje ambijent u kojem mlada osoba ima entuzijazam i motivaciju da se samorazvija, doprinosi društvu i ne napušta je bez plana da se vrati.

“Zato je ova mjera komplementarna dosadašnjim naporima Ministarstva koja uključuju milionska ulaganja u školsku infrastrukturu, kupovinu novih i renoviranje dosadašnjih studentskih domova i unapređenje strateškog okvira obrazovnih politika. Ulaganje u ljudski kapital kroz stvaranje kvalitetnijeg obrazovnog sistema je najrentabilnija moguća investicija države u budućnost i njom se postavljaju temelji dugoročne stabilnosti, prosperiteta i blagostanja, ali i osnove za ekonomski rast i razvoj”, zaključuje Đukić.

Podijeli ovaj članak