Lučić: Ogroman međunarodni ugled „Telekoma Srbija”

Činjenica da Telekom Srbija Grupa ostvaruje poslovne prihode čak i veće nego svi ostali operateri na prostoru bivše Jugoslavije zajedno, predstavlja potvrdu da je ovaj region postao premali za najuspješniju srpsku kompaniju i da je osvajanje evropskih i svjetskih tržišta sljedeći najlogičniji korak.

Ovo je za TV Pink izjavio generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić povodom analize hrvatskih medija, (koju je prenio i Bankar), a kojom je potvrđeno apsolutno liderstvo srpskog nacionalnog operatera na regionalnim tržištima. Ova komanija je, inače,  vlasnik crnogorskog vodećeg operatera, Mtel-a.

-Do 2020. u šest zemalja regiona bili smo pojedinačno na drugom mjestu, daleko iza Hrvatskog Telekoma. Onda smo najvećeg hrvatskog operatera pretekli, treću godinu zaredom, sada pravimo 2,5 puta veći profit nego HT, a Telekom Srbija Grupa ima prihode koji su veći nego svi ostali operateri od Slovenije do Sjeverne Makedonije zajedno – istakao je Lučić.

Pod vođstvom Vladimira Lučića, srpski Telekom krenuo je u ekspanziju 2018. godine, ulaganjima u izgradnju optičke mreže, u modernizaciju mobilne mreže, u akvizicije malih operatera i u nabavku i proizvodnju najboljih medijskih sadržaja. Veliki investicioni ciklus se višestruko isplatio.

-Ključno je povećanje broja korisnika. Prije šest godina, u sedam najvećih gradova u Srbiji imali smo ukupno simboličnih 140.000 korisnika, a sada ih imamo milion. Generalno, u cijeloj Srbiji povećali smo broj korisnika trostruko. Nekada, dok su nacionalni operateri u zemljama regiona snažno rasli, mi smo padali. Telekom Srbija je sada tamo gdje i pripada, gdje je i normalno da bude – objasnio je Lučić.

Kako je ukazao, uskoro će postati bespredmetno porediti Telekom Srbija s regionom.

-I najobjektivnije analize iz Hrvatske su pokazale da smo prerasli region, da postajemo veliki evropski operater, a sljedeći cilj nam je da budemo i uspješan globalni igrač. Dosadašnja širenja na Austriju, Švajcarsku i Njemačku pokazuju se kao izuzetno uspješna, a do kraja godine na red dolaze Sjedinjene Američke Države. Kao što smo za šest godina prihode podigli sa milijardu eura na preko dvije milijarde, očekujemo da ćemo ih u sljedećih pet do šest godina podići na tri milijarde eura – kaže Lučić.

Generalni direktor srpskog Telekoma posebno je naglasio važnost partnerstava s najuglednijim svjetskim finansijskim institucijama i kompanijama.

-Međunarodni kredibilitet nam je izuzetno jak. Među partnerima Telekoma Srbija su Evropska investiciona banka, Bank of America, Deutsche Bank, Svjetska banka, EBRD, sada i druga najveća banka iz Japana, a dogovaramo saradnju i sa američkom državnom Exim bankom. Svi oni žele raditi s nama, po najpovoljnijim uslovima, jer snažno vjeruju u naš biznis plan i da ćemo ostati regionalni lider još dugi niz godina. Takođe, globalni lider telekomunikacija Vodafone je naš strateški partner, a vrlo važnu suradnju imamo i s Amazonom – objasnio je Vladimir Lučić.

-Telekom Srbija se preko svojih Arena Sport kanala pozicionirao kao regionalni lider u sportskim sadržajima. Tako će i ostati, istakao je generalni direktor kompanije Vladimir Lučić za TV Pink. 

 

Podijeli ovaj članak