Inflacija u Srbiji u julu porasla na 4,3 posto

Međugodišnja inflacija u julu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), iznosila je 4,3 odsto, što je na putu koji je u skladu sa projekcijama Narodne banke Srbije (NBS)  objavila centralna banka.

Kako je navedeno, mjesečna inflacija u Srbiji u julu iznosila je 0,4 odsto, što je jednako prosječnom mjesečnom ostvarenju od početka godine.

Ističe se da je mjesečnu dinamiku inflacije u julu obilježila jednokratna poskupljenja pojedinih kategorija prerađene hrane (hljeb, kafa, konditorski proizvodi čije cijene odražavaju rast cijena ovih proizvoda na svjetskom tržištu ili sirovina). koje se koriste u njihovoj proizvodnji), kao i povećanje cijena usluga u manjim mjerama viših cijena naftnih derivata.

NBS dodaje da je u okviru cijena hrane, čiji je doprinos ukupnoj inflaciji drugi mjesec zaredom neutralan, povrće pojeftinilo za 6,3 odsto, čime je neutralisan rast cijena prerađevina od pomenutih 0,9 odsto.

Posmatrano na međugodišnjem nivou, prema podacima Centralne banke Srbije, rast cijena hrane iznosio je 1,4 odsto, dok su cijene povrća u prosjeku niže nego u julu prethodne godine za 14,1 odsto. prenio je Tanjug.

Cijene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u julu su porasle za 0,7 odsto, čemu je, kao i prethodnih mjeseci, najviše doprinio rast cijena usluga – sezonski rast cijena turističkih paket aranžmana, privremeno povećanje cijena usluga dostave paketa, kao i više cijena najma.

U NBS ističu da je na godišnjem nivou bazna inflacija u julu ostala nepromenjena i iznosila je 5,1 odsto, što je nivo oko kojeg se kretala poslednjih mjeseci.

Navodi i da su cijene energenata u julu porasle za 0,5 odsto u odnosu na jun, što je u potpunosti posljedica rasta cijena naftnih derivata od 1,9 odsto, a na međugodišnjem nivou i povećanja cijena energenata u jula iznosio je 6,8 posto.

Izvor:SEEbiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak