Industrijska proizvodnja u eurozoni i dalje pada

Industrijska proizvodnja u evrozoni je, prema prvoj preliminarnoj procjeni, u junu pala za 3,9 odsto međugodišnje i za 0,1 odsto u odnosu na maj, objavio je danas Eurostat.

U Evropskoj uniji je industrijska proizvodnja u junu pala za 3,2 odsto međugodišnje, dok se na mjesečnom nivou nije promijenila.

Na godišnjem nivou je proizvodnja intermedijarnih proizvoda u Evropskoj uniji pala za 1,2 odsto međugodišnje u junu, kao i proizvodnja kapitalnih dobara 7,1 odsto i trajnih potrošačkih dobara dva odsto, dok je porasla proizvodnja energije za 2,6 odsto i netrajnih potrošačkih dobara 0,9 odsto.

Najveći godišnji rast industrijske proizvodnje među članicama Evropske unije zabilježen je u Grčkoj i iznosi 9,5 odsto, na Kipru 8,8 odsto i Malti 6,3 odsto, dok je najveći pad zabilježen u Irskoj 17,4 odsto, Hrvatskoj 8,3 odsto i Letoniji 5,5 odsto.

Na mjesečnom nivou je proizvodnja intermedijarnih proizvoda u Evropskoj uniji porasla za 0,7 odsto u odnosu na maj, kao i proizvodnja kapitalnih dobara 0,9 odsto, trajnih potrošačkih dobara 3,2 odsto, energije 1,4 odsto, dok je proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara pala za dva odsto, prenosi Tanjug.

Najveći mjesečni rast proizvodnje registrovan je u Rumuniji četiri odsto, Finskoj 3,6 odsto i Slovačkoj 2,1 odsto, dok je najveći mjesečni pad zabilježen u Irskoj 7,8 odsto, Belgiji 6,5 odsto, Hrvatskoj i Portugaliji po 3,7 odsto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak