CUP reagovao na izjavu ministarke Nišić: Ne može se jačati nešto što je nelegitimno

Iz Crnogorskog Udruženja Poslodavaca  (CUP) reagovali su na  izjavu ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijalogaNaide Nišić objavljenu juče, koja je poručila je da je socijalni dijalog u Crnoj Gori nikad jači.

-Ako bi Skupština Crne Gore imala 33% poslanika koji nisu izlazili na izbore punih 19 godina, onda bi
naša Skupština, složićete se, bila nelegitimna! Tako je uvažena ministarko, nelegitiman i Socijalni savjet koji ima 24 člana od kojih 8 ili 33% nisu “izlazili na izbore” punih 19 godina, pa je samim tim i vaš Socijalni savjet nelegitiman. Tako da Vaš stav da “jačate socijalni dijalog i da donosite mjere u interesu građana, privrede i države” prosto ne stoji -poručili su iz CUP-a, uz napomenu, da “ako je nešto nelegitimno onda se to ne može jačati”.

– Jednako tako, uvažena ministarko, saglasni smo da “jednoumlje nije dobro”, ali upravo vašim postupcima, neusvajanjem evropske prakse i standarda u dijelu sticanja reprezentativnosti poslodavačkih organizacija vi podstičete jednoumlje jer kako drugačije okarakterisati činjenicu da neko nije svoj legitimitet dokazivao nevjerovatnih 19 godina, a vi to i dalje održavate, suprotno evropskim principima i evropskom praksom u ovoj oblasti – poručuju iz CUP-a.

Zato su oni još jednom javno pozvali ministarku da ispoštujetu dogovoreno, proslijedi Skupštini izmjene Zakona o radu, o kome je javna rasprava završena još u aprilu, i tako kreirate legislativu usaglašenu sa evropskom praksom i standardima koja se nije mijenjala od davne 2004, kako bi konačno i crnogorski poslodavci dobili mogućnost pluralizma i svoje reprezentativene predstavnike, a Socijalni savjet legitimitet. Na kraju, to je vaša zakonska obaveza – poručuju iz CUP-a.

Podijeli ovaj članak