Američka inflacija trebala bi se dodatno ohladiti

Ako Federalnim rezervama budu potrebni dodatni dokazi da se najgori skok cijena u četiri decenije postepeno smanjuje, to će vjerojatno biti danas, kada se očekuje da će vlada informisati da se inflacija prošlog mjeseca dodatno ohladila.

Smatra se da su potrošačke cijene porasle samo 0,2% od juna  do jula, prema ekonomistima koje je anketirao FactSet, tempom koji je tek malo iznad Fed-ovog godišnjeg cilja inflacije od 2%. Mjereno u odnosu na prethodnu godinu, predviđa se da će inflacija ostati na 3%, kao i u junu.

Isključujući nestabilne troškove hrane i energije, takođe se očekuje da će takozvane temeljne cijene porasti za 0,2% u odnosu na jun i 3,2% u odnosu na 12 mjeseci ranije, malo ispod godišnjeg povećanja od 3,3% u junu.

Mjesecima je hlađenje inflacije pružalo postupno olakšanje američkim potrošačima, koji su bili pogođeni skokovima cijena koji su desile prije tri godine, posebno za hranu, plin, stanarinu i druge potrepštine. Inflacija je prije dvije godine dosegla vrhunac od 9,1%, što je najviši nivo u četiri decenije.

Očekuje se da će cijene prehrambenih proizvoda biti uglavnom nepromijenjene , prema ekonomistima UBS-a. Tokom prošle godine cijene hrane porasle su za samo 1,1 posto. Ipak, troškovi hrane porasli su otprilike 21% u posljednje tri godine, stisnuvši mnoge porodične proračune.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je da traži dodatne dokaze o usporavanju inflacije prije nego što Fed počne smanjivati svoju ključnu kamatnu stopu. Ekonomisti uveliko očekuju da će se Fedovo prvo smanjenje stope dogoditi sredinom septembra.

Kada središnja banka snizi svoju referentnu stopu, s vremenom nastoji smanjiti trošak kredita za potrošače i poduzeća.

Izvor:SEEbiz.

Podijeli ovaj članak