Unija poslodavaca: Dvije minimalne zarade prihvatljive; Sindikat: Socijalni partneri nas ubijedili

Socijalni savjet preglasavanjem je dao saglasnost na izmjene Zakona o radu, koje predviđaju formiranje dvije minimalne zarade, od 600 eura za radnike sa diplomom srednje škole i niže, i od 800 eura za zaposlene sa visokom školom i fakultetom. Te izmjene zakona biće upućene Skupštini na razmatranje i glasanje.

Predsjednik države Jakov Milatović smatra da je takvom odlukom Socijalnog savjeta dijalog sveden na puko elektronsko preglasavanje.

Na mreži “X” Milatović je napisao da je u Crnoj Gori na snazio besmišljavanje institucionalnog djelovanja na račun kratkoročne i kratkovide politike.

“Time je izostao konsenzus, a takođe i formalna preporuka Socijalnog savijeta kao institucionalni rezultat dijaloga i dogovora socijalnih partnera”, kazao je Milatović.

“Sjednica je održana elektronski. Od 24 člana za taj predlog glasalo je 17 predstavnika, dok su četiri bila protiv i jedan uzdržan, a nijesu glasala dva člana Socijalnog savijeta”, napisala je na društvenoj mreži X ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić i dodala da ne vidi kako je i u kojoj mjeri urušen dijalog.

“Jednoumlje nije dobro, tako da i poneki glas protiv predstavlja dodatnu vrijednost svake odluke u demokratskim društvima. Izgleda da je prema Milatovićevoj matematici sujete 17 manje od 5”, kazala je Nišić.

Predsjednik Unije poslodavaca Crnegore Slobodan Mikavica saopštio je našem radiju da je rješenje o dvije minimalne zarade za tu organizaciju apsolutno prihvatljivo.

“Ne vidim pravnu problematiku ovakvog rješenja, naprotiv, smatram da je prihvatljivo, da je OK. To predstavlja minimum ispod kog nesmijemo ići pri isplati zarada”, kazao je Mikavica.

Iz Saveza sindikata Crne Gore naglašavaju da prvobitno nijesu bili za rješenje koje predviđa jednu minimalnu zaradu za srednjoškolce, a drugu za visokoškolce, ali, kako je za Radio Crne Gore kazao generalni sekretar te organizacije Duško Zarubica, socijalni partneri su ih ubijedili da se na taj način ne krše ničija prava.

“Jer smo poslije Evrope 1 imali jednu situaciju, nesvakodnevnu i neobičajenu, da su maltene zarade bile izjednačene sa visokom i sa osnovnom stručnom spremom, posebno u privatnom sektoru”, kazao je Zarubica, za Radio Crne Gore.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović saopštila je da na Socijalnom savjetu nije bilo nikakvog dijaloga, već samo, kako je navela, pritiskanja tastera po naređenju.

Komentar iz Unije slobodnih sindikata nijesmo uspjeli da dobijemo, a mediji prenose da su na sjednici Socijalnog savjeta predstavnici te sindikalne organizacije glasali protiv odluke o minimalnoj zaradi.

Podijeli ovaj članak