Saveljić: Smijenjena sam bez razloga, čekam rezultat ministrove inicijative

Valerija Saveljić, koju je juče s mjesta izvršne direktorice “Solar gradnje” smijenio odbor direktora te firme, kazala je “Vijestima” da će sačekati da vidi da li će inicijativa ministra energetike Saše Mujovića o smjeni odbora direktora te firme dati rezultate, prije nego što podnese tužbu zbog nezakonite smjene.

Nakon što je juče saopšteno da je Saveljić smijenjena, resor ministra Mujovića je u svom saopštenju zatražio da odbor direktora Elektroprivrede (EPCG), koja je vlasnik “Solar gradnje”, pokrene postupak smjene odbora direktora te firme.

Saveljić je bila direktorica ove kompanije od početka oktobra prošle godine, kada je kompanija bila u velikim problemima i zbog zastoja u nabavci solarnih panela imala milionske gubitke, velika dugovanja i kašnjenja u isplati zarada zaposlenima.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” Saveljić i predsjednica Odbora direktora “Solar gradnje” Marina Jočić, koja je na tu funkciju imenovana u martu ove godine, ubrzo su došle u sukob jer je Saveljić smijenila njenu kćerku Ivu Čukić Šoškić s mjesta šefice Službe za odnose s javnošću jer navodno nije ispunjavala radne obaveze, a ostala je da radi kao specijalista za PR u toj službi.

Ministarstvo energetike je saopštilo da je Mujović iznenađen odlukama borda direktora “Solar gradnje” o smjeni direktorice Saveljić, koje “ne samo da nijesu u skladu s dogovorenim principima rada koji su usaglašeni na redovnim kolegijumima u Ministarstvu energetike, već su i suprotne osnovnim postulatima saradnje na relaciji Ministarstvo – energetski subjekti”.

“Odbor direktora smijenio je Saveljić bez bilo kakve argumentacije o propustima u radu koje je eventualno počinila, što navodi na sumnju da se radi o politički motivisanoj smjeni. Ministarstvo, kao ni ministar lično, ne žele da budu dio toga. Dodatno, EPCG će biti u obavezi da isplati pozamašnu novčanu nadoknadu gospođi Saveljić, a po osnovu raskida ugovora. Ovo je posebno važno zbog dolazeće 2025. godine i velikih troškova kojima će biti izložena EPCG”, navodi se u saopštenju i dodaje da je zbog svega toga ministar Mujović pokrenuo proceduru smjene odbora direktora “Solar gradnje”.

Saveljić u izjavi “Vijestima” potvrđuje da u odluci o njenoj smjeni nijesu navedeni razlozi za to, što je u suprotnosti sa zakonom i dovoljan osnov da sud poništi takvu odluku.

“Sačekaću da vidimo da li će inicijativa ministra Mujovića o smjeni odbora direktora dati rezultate, i da li će taj ili novi odbor direktora poništiti odluku o mojoj smjeni. Ukoliko se to ne desi, ostaje mi mogućnost da na sudu zaštitim svoja prava, što ću svakako iskoristiti. Nisu postojali zakonski i racionalni razlozi za moju smjenu, jer je firma iz velikog minusa dovedena u pozitivno poslovanje, racionalizovali smo rad, smanjili rashode, platili obaveze i dospijeli i na bijelu knjigu Poreske uprave. Sve to za sedam mjeseci”, kazala je Saveljić.

Prije njene smjene iz “Solar gradnje” su saopštili da je kompanija za period januar – jul ove godine ostvarila pozitivan rezultat od osam hiljada eura, dok je u istom periodu lani imala gubitak od 1,33 miliona eura.

“Sve smo to postigli uz izbor najboljih kadrova i poštovanjem sanacionog plana iz juna 2023. godine, pri čemu smo smanjili broj zaposlenih za 22% i ostvarili bolji rezultat s manje zaposlenih koji na pravi način, visokoprofesionalno i kvalitetno obavljaju povjereni im posao. Broj zaposlenih na dan 31. 12. 2023. godine iznosio je 549, a na kraju jula 2024. taj broj je 429, što je svakako optimum za uspješan rad. Želimo da istaknemo da uspjeh od gubitaša do zone profitabilnosti ne bi bio moguć bez posvećenog timskog rada menadžmenta kompanije, uz zaista sjajnu saradnju i podršku od strane resornog ministarstva i ministra energetike prof. dr Saše Mujovića, kao i izvršnog direktora EPCG-a gdina Ivana Bulatovića”, navedeno je u saopštenju “Solar gradnje” koje je iz kompanije poslato juče prije sjednice Odbora direktora na kojoj je smijenjena Saveljić.

Za devet mjeseci njenog mandata postavljene su mini solarne elektrane kapaciteta 19,8 megavata, što je 43 odsto ukupno ugrađenih kapaciteta za tri godine postojanja firme. Ukupno je do sada postavljeno preko pet hiljada mini solarnih elektrana na krovovima kuća i poslovnih objekata.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak