Njemačka i dalje najveći finansijer Evropske unije

Njemačka je prošle godine u budžet Evropske unije (EU) uplatila znatno više nego što je iz njega potrošila, saopštio je Njemački ekonomski institut koji je analizirao podatke Evropske komisije.
Njemačka je u budžet EU 2023. uplatila oko 17,4 milijarde eura više nego što je primila, što je čini najvećim neto davaocem doprinosa. Godinu ranije je dala 19,7 milijardi eura.

Na drugom mjestu je Francuska koja je prošle godine uplatila skoro devet milijardi eura više nego što je iz budžeta EU povukla. Na trećem mestu je Italija sa neto doprinosom od oko 4,5 milijardi eura.Najveći neto primalac u 2023. – kao i prethodne godine – bila je Poljska sa 8,2 milijarde eura. Iza nje su Rumunija sa šest milijardi eura i Mađarska sa 4,6 milijardi eura.

Kada se pogledaju neto plaćanja po stanovniku, procjena pokazuje da je Irska na vrhu sa 236 eura. U Njemačkoj su isplate iznosile 206 eura po stanovniku.

Budžet Unije je u 2023. iznosio 173,1 milijardu eura, od čega je 143,4 milijarde otišlo državama članicama.

Pored toga, bilo je sredstava iz evropskog fonda za oporavak od pandemije od 66,1 milijardu eura, od čega su 64,6 milijardi iskoristile članice.

Kao najveći neto finansijer Unije, Njemačka obezbjeđuje skoro četvrtinu sredstava. Njemačka vlada istovremeno naglašava da Njemačka takođe ima više koristi od unutrašnjeg tržišta EU nego bilo koja druga članica.

 

Podijeli ovaj članak