CUP: Odluke Socijalnog savjeta su nelegitimne, jer Unija poslodavaca nije reprezentativan predstavnik privrede

Odluke Socijalnog savjeta su nelegitimne jer predstavnici Unije poslodavaca autentično ne predstavljaju privredu jer svoju reprezentativnost nijesu dokazali već nevjerovatnih 18 godina – saopšteno je danas iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).
-Porazno je da Vlada, kojoj su ove činjenice poznate, nastavlja praksu obesmisšjavanja istinskog socijalnog dijaloga sa poslodavcima i nastavlja da važne odluke donosi bez suštinskih i većinskih predstavnika privrede. Nedopustivo je za evropske procese na koje se Vlada poziva da istrajavaju na principima fingiranog dijaloga ne uvažavajući realno stanje, snagu i ulogu poslodavaca- navode iz CUP-a.

Oni ukazuju da je Vladi  valjda potreban socijalni partner koji ima autentičnost i okuplja poslodavce koji dominantno doprinose crnogorskoj ekonomiji, a članovi CUP-a imaju promet preko 3.5 milijardi eura i doprinose kreiranju skoro 60% BDP.

-Ako Vlada ne želi da uvaži ove činjenice onda očigledno da ne želi iskreni dijalog i rješavanje problema i kreiranje boljeg poslovnog ambijenta nego se opredjeljuje da formom pokriva suštinu.

Rezultat takvog pristupa biće gubitak povjerenja i još važnije obesmišljavanje socijalnog dijaloga kao stuba socijalno tržišne privrede. Nezamislivo je hvaliti se evropskim praksama i rezultatima a recimo ignorisati obaveze iz poglavlja 19 koje se odnosi i na socijalni dijalog kao instrument za donošenje kvalitetnih ekonomskih politika – navode iz CUP-a.

Iz CUP-a podsjećaju da su još u januaru ukazali Vladi da ovakavo stanje u Socijalnom savjetu nije održivo, da je na štetu poslodavaca i privrede i upoznalo je sa činjenicom da su članovi CUP poslodavci koji dominantno doprinose kreiranju skoro 60% BDP-a.

Ignorisanjem te činjenice, Vlada ruši socijalni dijalog i teži održavanju monopola jedne organizacije koja svoju reprezentativnost nije obnavljala punih 18 godina. Iako smo na više sastanaka postigli saglasnost da se sporne odredbe iz Zakona o radu iz 2004. godine promijene i usaglase sa evropskom praksom, ministarka Nišić već mjesecima drži u fioci izmjene zakona čija je javna rasprava završena još u aprilu, saopštavaju iz CUP-a.

CUP ne želi da vjerouje da se to radi namjerno kako bi važne ekonomske odluke na Socijalnom savjetu bile donesene bez aktivnog učešća udruženja koje suštinski predstavlja crnogorsku privredu. Logično se nameće pitanje zašto Vlada izbjegava pluralizam poslodavačkih organizacija i zašto štiti monopol onih koji su izgubili suštinsku podršku privrede? Vladi je, valjda, poznato da sve zemlje EU i zemlje regiona imaju zakone o reprezentativnosti poslodavačkih udruženja i da one svoju reprezentativnost moraju dokazivati svake četiri do pet godina, isto kao što se u parlamentarnim demokratijama izbori održavaju istekom jednog mandata.

Upravo i jučerašnje odluke Savjeta, bez postizanja saglasnosti svih učesnika socijalnog dijaloga, suštinski obesmišljavaju ulogu sindikata i poslodavaca i, nažalost, pokazuju stvarne namjere Vlade da nameće odluke u domenu ekonomske politike.

Ovakav pristup socijalnom dijalogu nanosi štetu i Vladi i drzavi jer se zanemaruje realnost i istinska snaga udruženja ali i ključni evropski standardi na koje se često pozivaju.

-CUP poziva Vladu da ukoliko zeli partnerski a ne fingirani odnos sa privredom da uradi ono što smo zajednicki dogovorili i time dokaze da drzi riječ i postujete poslodavce koji imaju ustavnu slobodu udruzivanja i shodno zakonu obavezu da imaju svoje predstavnike. Pred nama je mnogo ekonomskih izazova i potrebnih reformi tako da samo iskreni i partnerki odnos i socijalni dijalog utemeljen na uvažavanju poslodavaca može dati adekvatne rezultate.
Na kraju, ukazujemo Vladi da evropski standardni moraju da se primijene u svim oblastima, a pluralizam poslodavačkog udruživanja i periodicno preispitivanje reprezentativnosti su ključni evropski principi u ovoj oblasti.- zaključili su iz CUP-a

Podijeli ovaj članak