Olimpijske igre će podstaći francuski ekonomski rast

Olimpijske igre čiji je domaćin Pariz će podstaći ekonomsku aktivnost u zemlji, prema prognozama francuske centralne banke.

Nakon jačanja od 0,3 posto u drugom tromjesečju, očekuje se da će se francuski BDP u trećem tromjesečju povećati za 0,5 posto, takođe zahvaljujući Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Ali i učinak igrica će brzo proći.

Francuska centralna banka predviđa da će gospodarstvo od jula do kraja avgusta ojačati za pola posto, pri čemu se očekuje doprinos spomenutog sportskog događaja s 0,25 postotnih bodova. Olimpijske igre u Parizu počele su krajem jula, a Paraolimpijske igre završavaju u septembru.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, izvještaj središnje banke sličan je izvještaju francuskog statističkog ureda Insee. Smatra da će Olimpijske igre pridonijeti rastu od 0,5 posto s 0,3 postotna boda, prenosi SEEbiz.

U Francuskoj se uoči početka sportskog spektakla sve više bojalo da će Olimpijske igre imati loš učinak na ekonomiju jer su mnogi turisti izbjegavali ovu popularnu turističku destinaciju zbog sportskog događaja u jeku ljetne sezone. To potvrđuju i podaci hotelijera i avioprevoznika da su u ovom razdoblju pale rezervacije soba i avionskih karata.

Centralna banka Banque de France istaknula je da još ima mnogo nepoznanica u vezi s prognozama rasta, među kojima je i politička situacija u zemlji.

No, učinak Olimpijskih igara na ekonomiju će u svakom slučaju brzo proći. “U zadnjem tromjesečju gotovo da će nestati”, rekao je glavni ekonomista centralne banke Olivier Garnier.

 

 

Podijeli ovaj članak