Tabaković: Povremenih poskupljenja će biti i dalje, ali manje nego u prethodne dvije godine

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će povremenih i jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga biti i dalje, ali da će ona sigurno biti manje učestala i manjeg intenziteta nego u prethodne dvije godine.

Kako je rekla za list “Politika”, primjer toga je rast cijena kafe i kakaoa na svjetskom tržištu zbog slabijeg roda pod uticajem nepovoljnih vremenskih prilika, što se odrazilo i na cijene na domaćem tržištu.

“Pored toga jednokratno se koriguju i cijene pojedinih usluga. Ova povećanja cijena se mogu odraziti na nešto višu julsku inflaciju, ali ne u mjeri da se ona nađe izvan granica dozvoljenog odstupanja od cilja”, navela je Tabaković.

Govoreći o padu kamata, istakla je da bi smjer kretanja kamatnih stopa na kredite i depozite po pravilu trebalo da bude isti, ali da se kamate na kredite i depozite retko kada kreću potpuno usklađeno, posebno imajući u vidu da krediti po pravilu imaju dugoročnost.

“Svojim merama stojimo da obezbijedimo da to smanjenje ili povećanje bude što je usklađenije moguće, vodeći pri tome računa da sva prilagođavanja kamatnih stopa budu zasnovana na tržišnim principima”, rekla je Tabaković za Politiku.

Podijeli ovaj članak