Međunarodni aerodrom Dubai, najprometniji aerodrom na svijetu po broju međunarodnih putnika

Međunarodni aerodrom Dubai, najprometniji aerodrom na svijetu po broju međunarodnih putnika, zabilježio je u prvoj polovini godine rekordnih 44,9 miliona putnika, što je osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Optimisti su i za nastavak godine u kojoj očekuju rekordan broj putnika čak i na godišnjem nivou.

„Rekordno poslovanje u prvoj polovini ove godine naglašava strateški značaj aerodroma kao globalnog vazdušnog čvorišta“, rekao je izvršni direktor međunarodnog aerodroma u Dubaiju Pol Grifits, prenijela je francuska novinska agencija AFP nakon što su podaci objavljeni ove nedelje.

„Izgledi za ostatak godine su veoma optimistični; na putu smo da oborimo rekord u broju putnika godišnje sa 91,8 miliona putnika predviđenih za 2024.“, dodao je on.

Najviše putnika do sada je prošlo kroz aerodrom u 2018. godini, kada je izbrojano 89,1 milion. Prošle godine zablježeno je 86,9 miliona putnika.

U prvoj polovini ove godine postigli su rekordan rezultat uprkos krizi na Bliskom istoku koju je pokrenuo rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas prošlog oktobra. Prema Grifitsu, uspješno poslovanje je rezultat snažne potražnje na ključnim tržištima kao što je Indija i postepenog, ali postojanog oporavka na tržištima poput Kine.

Rast vazdušnog saobraćaja podstakao je Dubai da proširi drugi međunarodni aerodrom u emiratu, međunarodni aerodrom Al Maktum. Kako su najavili proljetos, na ovom aerodromu na periferiji Dubaija počeli su da grade novi terminal, koji će, prema predviđanjima, biti najveći na svijetu i koštaće 35 milijardi dolara, prenosi SeeBIZ.

Kada terminal bude završen, prema procjenama vlasti, preko aerodroma će moći da putuje 260 miliona putnika. Očekuje se da će prva faza proširenja biti završena za 10 godina, sa godišnjim kapacitetom od 150 miliona putnika godišnje. Ovaj aerodrom bi trebalo da zamjeni sadašnji glavni aerodrom, kroz koji godišnje može da putuje 120 miliona putnika, ali zbog svoje lokacije u gradskom području više ne može da se širi, prenio je AFP.

 

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak