Fondacija za promovisanje nauke – Prona organizovala na Ivanovim koritima 17. Istraživačku stanicu “Lovćen”

Fondacija za promovisanje nauke – Prona organizuje na Ivanovim koritima 17. Istraživačku stanicu “Lovćen”, Ljetnju školu nauke i istraživački kamp “Planeta u tvojim rukama”. Kako je poručeno, škole su, kao i prethodnih godina, ispunjene predavanjima, praktikumima, radionicama, panel diskusijama, eksperimentima, ali i samostalnim radom polaznika.

Ispred Prone, prisutnima se obratila magistar Marija Vojinović i tom prilikom naglasila da njihova organizacija ove godine slavi 20 godina postojanja. Ona se prisjetila prve Škole fizike koja je održana 2008. godine, a koja je potom prerasla prvo u Školu matematike i fizike, i naposljetku u Ljetnju školu nauke.

“Dvadeset godina predanog rada na širenju naučnih vidika i inspirisanju mladih umova su iza nas, a danas se okupljamo u srcu stare Crne Gore kako bismo razgovarali o nauci, inovacijama, tehnologijama i stvarali nova prijateljstva”, kazala je ona, zahvalivši svim predavačima na odvojenom vremenu i uloženom trudu.

Ona se u svom govoru obratila i polaznicima, te poručila da je nauka najmoćniji alat za promjenu svijeta.

“Vi ste ovdje jer ste među najtalentovanijima. Vaša radoznalost, hrabrost i upornost da istražujete nepoznato su inspiracija svima nama. Ovdje, na Istraživačkoj stanici Lovćen, imate priliku da učite od najboljih, ali i da međusobno razmjenjujete ideje i iskustva. Nauka nije samo individualni podvig, već kolektivni napor da se svijet učini boljim”, poručila je Vojinović.

“Nove tehnologije dramatično mijenjaju svijet oko nas i ubrzano transformišu načine na koje radimo i učimo”, poručio je u svom obraćanju prof. dr Jovan Mirković.

Kako je istakao, Crna Gora da bi opstala u svijetu dinamičkih tehnoloških promjena mora odabrati put razvoja na bazi znanja, te joj je potrebna puna posvećenost obrazovanju i nauci.

“Nauka je ključna i za rješavanje ekoloških i drugih globalnih problema koji prijete savremenom svijetu. Povjerenje u nauku podstiče razvoj, a od nauke se očekuje da nađe put ka zelenoj održivoj budućnosti. Tokom 20 godina od osnivanja Fondacije Prona, preko 100 hiljada mladih je imalo priliku da dodirne nauku tokom demonstracija prirodnih fenomena, a 1000 talenata iz svih krajeva Crne Gore steklo je prva iskustva u naučnoistraživačkom radu”, kazao je Mirković.

On je podsjetio da je nauka prije svega inspirativna i zanimljiva, te da može biti funkcionalna i zabavna.

“Ona podstiče radoznalost, kreativnost i kritički pristup stvarnosti, što je osnova svakog demokratskog društva. U nadi da ćete u Istraživačkoj stanici uživati u sticanju novih znanja i prepoznati svoje afinitete želimo vam lijepo druženje i prijatan boravak na Lovćenu”, poručio je on.

Polaznik kampa “Planeta u tvojim rukama” Ognjen Zečević zadovoljan je znanjem koje je stekao tokom boravka na Ivanovim koritima.

“Imali smo puno radionica iz raznih oblasti poput hemije, fizike, matematike i biologije. Bilo je veoma zabavno, naučio sam dosta toga novog i preporučio bih svima da se prijave za ovoj kamp”, kazao je on.

Nikšićanka Mina Vujović ove godine je završila prvi razred Gimnazije i kako je kazala, već nekoliko puta je učestvovala na sličnim kampovima.

Zbog sjajnog iskustva od prethodne godine odlučila sam da se prijavim i opet dođem na Ljetnju školu nauke. Prošle godine sam stekla nova znanja, ovog puta se nadam da će biti još bolje”, poručila je ona.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak