Crna Gora mala Italija – turisti oduševljeni plažama, prirodom i gostoprimstvom: Ugostitelji zadovoljni najavama za avgust i postsezonu

Svakim dolaskom u Crnu Goru turisti su sve više oduševljeni, što potvđuju utisci gostiju koji su govorili za Media Biro. Među njima je i Evelina iz Ujedinjenog Kraljevstva. U Crnoj Gori ljetuje već šest godina, pa se, kaže, više i ne osjeća kao turistkinja. Ovog ljeta izabrala je Boku Kotorsku.

„Otkad sam otkrila Crnu Goru dolazim svake godine. Emotivno sam povezana sa Gospom od Škrpjela. To preporučujem svakome da posjeti. Volim Perast. Teško je izabrati jedno mjesto“, naglašava Evelina.

Prvi put u Crnoj Gori je Senida. Na predlog prijatelja, stigla je u Boku u koju se, ističe, doslovno zaljubila. To je bio i razlog što je dva puta za mjesec dana odlučila da ljetuje na crnogorskoj obali.

„Umjesto da idemo u italiju, odlučili smo se za Crnu Goru. Italija je Italija, ali smo oduševljeni i Crnom Gorom. Kotor je nešto prelijepo. Otkrovenje za nas. Italija, mala italija. Kao djeca smo išli u Ulcinj, ali nikada nisam bila u Boki. Čula sam da je prelijepa. Naši prijatelji su bili i onda su nas zainteresovali. Muž i ja smo svjetski putnici. Oduševljeni smo ljetovanjem u Hajatu. Hrana je raznovrsna, sve što nam treba riješi se za nekoliko sekundi. To je i razlog što smo ovdje dva puta u mjesec dana“, poručuje Senida.

Utiske dijele i Beograđani koji navode da se u Crnu Goru vraćaju zbog gostoprimstva i prijateljstava. Prirodne ljepote i pejzaži kakvih nema u drugim zemljama glavni su razlozi što turisti biraju Crnu Goru kao destinaciju za odmor, kaže menadžerka hotela Hajat Larisa Jovanović. Takve impresije osoblju hotela prenose gosti, ukazuje Larisa.

„Mi smo veoma zadovoljni kako nam protiče ova turistička sezona. Naporno smo radili i pažljivo planirali na koji ćemo način napraviti miks tržišta, kako bismo ostvarili što je moguće bolje rezultate i u odnosu na prošlu godinu bilježimo značajan rast. I najave za postsezonu su jako dobre i vjerujm da ćemo do kraja ove godine biti zadovoljni kako smo odradili ovu sezonu“, istakla je Jovanović za Mediabiro.

Kaže da u Hajatu trenutno boravi više od 500 gostiju.

„Oni nam uglavnom dolaze iz Velike Britanije, Amerike, Njemačke, Francuske, dominantno sa tržišta Zapadne Evrope. Imamo nešto gostiju koji dolaze iz Istočne Evrope, a u posljednje vrijeme primjećujemo više gostiju sa Bliskog Istoka. To je ohrabrujuće, budući da nam to tržište može biti vrlo zanimljivo u ljetnjim mjesecima“, navela je Jovanović.

Sezona je dobra i za vlasnika ugostiteljskog objekta Solaris na Jazu Radenka Marovića. Da turisti vole Budvu i kupanje na Jazu povrđuje podatak da već godinama ima stalne goste.

„Dobro je da se vraćaju gosti i to je najbolji dokaz da smo uspješni. Ove godine sam imao 70-80 odsto gostiju koji su ljetovali prethodnih godina. Naše plaže im se najviše sviđaju, kao i organizacija na plažama. Turistička sezona počela je junom koji je bolji nego prošlogodišnji. Jul je imao oscilacija, ali je bio 80 ili 90 odsto popunjenosti u odnosu na jul prethodne godine. Avgust je krenuo veoma dobro. Ulazimo u sezonu za koju smo svi mislili da neće biti toliko dobra“, kaže Marović za Mediabiro.

Najviše gostiju, navodi, ima iz Srbije, dok je manje onih iz Rusije i Ukrajine. Vikendom je, ističe Marović, plaža puna domaćih turista.

Iako su i gosti i ugostitelji zadovoljni sezonom, ukazuju kako bi sljedeće ljeto moglo da privuče još turista. Noćno slijetanje u Tivtu jedno je od rješenja kako povećati broj gostiju. U prilog boljoj sezoni, zaključuju, idu i završeni putevi, a ne gužve zbog radova, što je ovih mjeseci česta pojava, naročito iz budve prema Zalivu, gdje su zastoji višesatni.

Tekt, foto i video: Media biro

Podijeli ovaj članak