ANALIZA: Telekom Srbija caruje regionom

Apsolutna dominacija Telekoma Srbija među operaterima na prostoru bivše Jugoslavije – najuspješnija srpska kompanija, koja je i vlasnik crnogorskog operatera Mtel,  ostvarila je za preko 500 miliona eura veće prihode u odnosu na drugoplasirani Hrvatski Telekom, a čitavih pet puta nadmašuje SBB iz sastava Junajted grupacije.

Ovaj operater ubjedljivo je potukao sve ostale u regionu i prema ostvarenoj dobiti, koja je za 125 miliona eura veća nego kod najjačeg hrvatskog operatera, a astronomskih osam puta veća nego dobit SBB!

Ovo su zaključci analize koju je ovog vikenda objavio hrvatski Medija dejli (Media Daily) pod više nego jasnim naslovom „Telekom Srbija caruje regijom”.

Ovaj ugledni ekspertski portal iz Zagreba za vijesti iz sektora telekomunikacija već sedmu godinu zaredom objavljuje podatke o prihodima, dobiti i broju zaposlenih 20 najvećih operatera u regionu eks-Ju, od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore do Sjeverne Makedonije, pa su u ovoj ekskluzivnoj analizi stigli na red podaci za 2023. godinu.

„Telekom Srbija neprikosnoveni je telekom car regiona i nakon što je 2022. godine po prvi put imao prihode veće od jedne milijarde eura, u 2023. godini to je još značajnije povećao na vrtoglavih 1.424.208.256 eura.

Čak 541 milion eura ima Telekom Srbija veće prihode od drugoplasiranog Hrvatskog telekoma, do 2020. godine najvećeg telekoma u regionu, a koji je u vlasništvu moćnog Dojče telekoma“, navodi se u analizi hrvatskog portala.

A evo i rang lista, po prihodima;

S druge stane, glavni konkurent Telekoma Srbija na srpskom  tržištu televizije i interneta SBB u 2023. imao je prihode od svega 271,6 miliona eura.

A evo kakva je situacija kada je riječ o poslovnoj dobiti koju su prošle godine napravili operateri u regionu: Telekom Srbija i tu apsolutno dominira:

„Daleko najveću dobit ima Telekom Srbija čija ukupna dobit daleko premašuje brojeve svih ostalih 19 operatera“, ističe se u analizi ekspertskog portala iz Zagreba.

Kako se navodi, ozbiljnu dobit imali su i Hrvatski telekom, Jetel i A1 Hrvatska. Samo dva operatera poslovala su sa minusom – A1 Slovenija i Telemah Hrvatska.

A kada je o grupacijama riječ (jer 15 od 20 telekomunikacionih firmi je dio neke grupacije), ovo je tabela:

Inače, Telekom Srbija je i najveći poslodavac u regionu sa 8.367 zaposlenih, a svi operateri ukupno zapošljavaju 33.390 ljudi, navodi se u analizi hrvatskog portala Medija dejli, a rang lista je sljedeća:

Kako se precizira, izvori podataka portala mediadaily za ovu anlizu su bonitetske kuće „Dun i Bradstrit“, „Kompani Vol“ i zvanični finansijski izvještaji svake kompanije.

Podijeli ovaj članak