Orlandić ponovo sudski dobio da je nezakonito smijenjen, najavio krivičnu prijavu

Osnovni sud u Podgorici ponovno je, kao nezakonito, poništio rješenje o otkazu ugovora o radu koje je oktobra 2021. tadašnji Odbor direktora državnog preduzeća Aerodromi Crne Gore (ACG) uručio bivšem izvršnom direktoru te kompanije Danilu Orlandiću (Socijaldemokrate).

“Usvaja se tužbeni zahtjev, pa se poništava kao nezakonito rješenje o otkazu ugovora o radu, koje je donijeto od strane tuženog (ACG – prim. aut.) 21. oktobra 2021. godine. Obavezuje se tuženi da tužiocu (Danilu Orlandiću – prim. aut.) nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 726 eura…..”, piše u presudi koju je 18. jula donio sudija Osnovnog suda u Podgorici Boško Bašović, a koja je nedavno proslijeđena objema stranama.

Ovo je već drugi put da sud poništava rješenje o otkazu Orlandiću koje je donio Odbor direktora ACG kojim je u to vrijeme predsjedavao Nebojša Đoković (Nova), a glavnu riječ u tom tijelu vodio Eldin Dobardžić (URA) koji je nešto kasnije i preuzeo funkciju predsjednika Odbora.

Naime, Orlandić je 21. oktobra 2021. godine dobio otkaz ugovora o radu u ACG rješenjem koje je potpisao predsjednik Odbora direktora Nebojša Đoković. To ne bi bilo ništa čudno da Orlandić nije još 8. aprila odlukom istog tog Odbora direktora razriješen funkcije izvršnog direktora ACG, a njome mu je istovremeno tada konstatovan i predstanak ugovora o radu u toj firmi. Funkcioner SD-a je tada, samo četiri mjeseca prije nego što bi mu redovno istekao direktorski mandat i na taj način po automatizmu napustio ACG bez otpremnine, smijenjen od strane nove političke većine u Odboru direktora Aerodroma, a koju su činili predstavnici pobjednika izbora 30. avgusta 2020. godine.

Međutim, tek nakon što su ga smijenili, članovi Odbora direktora su postali svjesni činjenice da će ACG Orlandiću u skladu s njegovim ugovorom o radu, morati da zbog razrješenja s funkcije prije isteka mandata na koji je imenovan, plati ugovorenu otpremninu u iznosu od čak 18 mjesečnih zarada. U pokušaju da to izbjegnu, članovi tadašnjeg Odbora direktora ACG, koga je postavila Vlada premijera Zdravka Krivokapića, su potom smijenjenog i u suštini iz firme već otpuštenog direktora, formalno poslali na godišnji odmor, a onda Orlandiću sredinom juna 2021. ponudili da on potpiše aneks ugovora o radu kojim bi bio rapoređen na novo radno mjesto “stručnog saradnika za upravljanje ljudskim resursima i zajedničke poslove”.

On taj aneks nije potpisao i nije ni dolazio na posao smatrajući da mu je radni odnos u ACG prestao 8. aprila, pa mu je Odbor direktora 21. oktobra zbog “neopravdanog odsustvovanja s posla” dao novi otkaz. Taj postupak Odbora direktora se do sada u dva navrata pred sudovima pokazao kao nezakonit jer je Orlandiću, po sili zakona, radni odnos u ACG već bio prestao danom razrješenja s funkcije izvršnog direktora – 8. aprila te godine.

Da je taj drugi otkaz koji je u ACG dobio u oktobru 2021. bio nezakonit, Orlandić je prije najnovije presude Osnovnog suda u Podgorici iz sredine juna ove godine, već jednom dokazao u postupku koji je pred istim tim sudom okončan pravosnažnom i izvršnom presudom u njegovu korist u martu prošle godine, a na osnovu koje su ACG mjesec dana nakon toga, Orlandiću i isplatili i otpremninu od nekoliko desetina hiljada eura koja ga je sledovala.

Tužba zbog zadržavanja knjižice, krivična za bivši bord direktora

U izjavi za “Vijesti” Orlandić je izrazio zadovoljstvo najnovijom presudom Osnovnog suda u Podgorici.

“Ova presuda je još jedan dokaz pravnih brljotina i lakrdije, koje su prema meni sproveli članovi tadašnjeg Odbora direktora, a koji su bespotrebno ACG koštali puno novca”, kazao je Orlandić. On je istakao da vodi još nekoliko parničnih postupaka protiv kompanije na čijem je čelu bio od septembra 2017. do aprila 2021, a među kojima je i odštetni zahtjev zbog toga što mu je Odbor direktora Aedroma CG nezakonito mjesecima zadržao radnu knjižicu u toj firmi i na taj ga način mjescima onemogućavao da nakon smjene s mjesta direktora i odlaska iz ACG u aprilu 2021. drugdje zasnuje novi radni odnos.

Najavio je i krivičnu prijavu protiv članova tadašnjeg Odbora direktora državne aerodromske kompanije zbog “svjesnog i potpuno nepotrebnog nanošenja velike finansijske štete kompaniji” u njegovom slučaju.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak