Olimpijske igre će podstaći francuski ekonomski rast

Olimpijske igre, čiji je domaćin Pariz, podstaći će ekonomsku aktivnost u zemlji, prema prognozama francuske centralne banke.

Nakon jačanja od 0,3 odsto u drugom tromjesečju, očekuje se da će se francuski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu povećati 0,5 odsto, takođe zahvaljujući Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Francuska centralna banka predviđa da će ekonomija od jula do kraja septembra ojačati 0,5 odsto, pri čemu se očekuje doprinos tog sportskog događaja s 0,25 procentnih poena. Olimpijske igre u Parizu počele su krajem jula, a Paraolimpijske igre završavaju se u septembru, prenosi SEEbiz.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, saopštenje centralne banke slično je saopštenju francuskog statističkog zavoda Insee. Oni smatraju da će Olimpijske igre doprinijeti rastu od 0,5 odsto s 0,3 procentna poena.

U Francuskoj se uoči početka sportskog spektakla sve više strahovalo da će Olimpijske igre imati loš učinak na ekonomiju, jer su mnogi turisti izbjegavali ovu popularnu turističku destinaciju zbog sportskog događaja u jeku ljetne sezone. To potvrđuju i podaci hotelijera i avio-prevoznika da su u ovom periodu pale rezervacije soba i avionskih karata.

Centralna banka je navela da ima još mnogo nepoznanica u vezi sa prognozama rasta, među kojima je i politička situacija u zemlji.

No, učinak Olimpijskih igara na ekonomiju će u svakom slučaju brzo proći.

“U posljednjem tromjesečju gotovo da će nestati”, rekao je glavni ekonomista centralne banke, Olivier Garnier, prenosi RTCG.

Podijeli ovaj članak