Nezaboravno veče na festivalu Rubix ’24: Raznovrsni muzički nastupi oduševili publiku u Porto Montenegru

Drugo veče drugog izdanja festivala Rubix koje se održava na Synchro sceni tivatske marine Porto Montenegro proteklo je u znaku raznovrsnog i kvalitetnog muzičkog programa. Nakon izuzetnog nastupa najtraženijeg bubnjara sa Balkana Predraga Milutinovića koji je svojim projektom Drumbooty otvorio sinoćnji program, na scenu je stupila Aleksandra Prelević Palladino, umjetničkog imena Dolce Hera. Ova stipendistkinja fondacije “Miloš Karadaglić” pokazala je svoj raskošni talenat za bubnjevima, te je uz to priredila pravi audio-vizuelni spektakl zahvaljujući specijalnim gostima.

“Zaista je bilo raznoliko i nadam se interesantno publici. Među nama je vladala sjajna atmosfera jer se manje više svi poznajemo jako dugo i mnogo nam je značio ovaj comeback. Tu su bili Miloš Pejović – gitarista, višenagrađivani hor iz Bara – Zima, plesni studio Sonrisa iz Podgorice, a posebnu čast mi predstavlja što je Vladana Vučinić bila gošća mog performansa i što smo zajedno udahnule život na bini našem posljednjem zajedničkom singlu. Prezentovala sam i novi spot za novi singl koji smo radili uz podršku Miloš Karadaglić fondacije koja nam je zaista pružila svu moguću mentorsku podršku, te omogućila da snimimo spot u Synchro studiju u Porto Montenegru. Takođe smo prezentovali remix Uncommon Dreams koji je radio Bizarr DJ duo i napravio nešto zaista nesvakidašnje od pjesme Common Dreams, mog prvog singla,” ispričala je Prelević-Palladino.

Osim zadovoljstva zbog načina na koji je protekao njen nastup, muzičarka je istakla oduševljenje zbog kompletnog lineup-a festivala Rubix.

Nakon Dolce Here, uslijedio je ples sa vatrom, a uzavrela atmosfera se nastavila pravim rok spektaklom koji su za publiku priredili članovi SLY The Band-a iz Italije i njihov specijalni gost iz SAD, Cayenne Noluck.

Centralni događaj druge večeri Rubix festivala bio je nastup francuskog cover benda Nouvelle Vague koji je dokazao zašto je globalno obožavan i slušan.

“Nadamo se da će ovo biti sjajan nastup, predstavićemo miks novog albuma i našeg prvog albuma koji slavi dvadesetu godišnjicu. Ponosan sam na sve pjesme koje izvodimo, ali publika ima posebnu vezu sa pjesmom In a Manner of Speaking koju ćemo svirati večeras,” rekao je muzičar i producent grupe Nouvelle Vague, Marc Collin neposredno pred izlazak na scenu.

Muzičareva očekivanja su se ispunila, te je publika sjajno reagovala na svaku izvedenu pjesmu – od novijih favorita kao što je “People are People” do klasika kao što je “Love Will Tear us Apart”.

“Trudim se da se sjetim vremena kada sam bio tinejdžer u kasnim 80-im i prisjetim se pjesama koje su me zaista dirnule, a zatim da osmislim novi aranžman kako bih rekreairao pjesmu i dao joj novi život. U septembru ćemo izdati posebno izdanje novog albuma sa dvije dodatne pjesme. Jedna je pjesma čovjeka kojeg jako volim – Terry Hall-a iz benda The Specials, a pjesma se zove Sorry. Druga je na francuskom, u originalu je izvodi Étienne Daho i zove se Bleu comme toi,” dodao je Collin.

Za veliku završnicu ove senzacionalne muzičke večeri bili su zaslužni članovi elektronskog benda Crazy P.

Podsjećamo, Festival je nastao u saradnji organizacije “Fešta” i Porto Montenegra koji su se pobrinuli da svaki segmenat programa prođe u najboljem redu.

“Mi smo izuzetno zadovoljni kako protiče Rubix festival, mislim da smo napravili jednu ozbiljnu priču kada je Crna Gora kao destinacija u pitanju. Više od 45 autora je ove godine na Rubix-u. Željeli smo da ove godine, kao što je i bila tema Rubix-a, objedinimo tehnologiju, muziku, umjetnosti i teatar, te smo u saradnji sa studijom Synthesis, našim kolegama iz Rusije A&A galerijom, našim zakupcima u Porto Montenegru i našim prijateljima iz Podgorice, organizacijom Fešta uspjeli da sklopimo ova četiri elementa. Svi naši učesnici i gosti mogu da učestvuju u interaktivnim izložbama, prikazujemo devet crnogorskih autora koji zaista imaju šta da pokažu. Ovo je jedna lijepa priča koja šalje dobru poruku ovog avgusta iz Porto Montenegra, Crne Gore i Tivta,” kazao je , PR menadžer marine Porto Montenegro, Danilo Kalezić.

Večeras će biti upriličeno posljednje veče festivala Rubix ’24 koje je rezervisano za ljubitelje elektronske muzike uz nastupe domaćeg producenta Novaka (Notsoserious) i jednog od najvećih muzičara sa preko trideset godina impozantne karijere Hernana Cattanea.

Iako ovogodišnje izdanje Rubix-a još nije gotovo, organizatori već planiraju nove uzbudljive manifestacije.

“Idemo na sajmove nautike u Kanu i Monaku, a već uveliko planiramo i Rubix 2025. Nakon Johna Malkovicha i Isabelle Roselini opet planiramo da dovedemo nekoga ko može da parira čitavoj ovoj priči, tako da već pregovaramo sa nekoliko holivuskih zvijezda koje bi mogle da otvore novo izdanje Rubix festivala. Želimo dva, tri dana ozbiljne muzike, dobrih autora, cjelodnevnih zabava. To je nešto što nam je ideja za sljedeću godinu,” najavio je Kalezić.

Tekst, foto i video: Media Biro

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak