Ekološka rekonstrukcija TE “Pljevlja”: EPCG do sada uplatila preko 31 milion eura, rashladni toranj skoro gotov

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) do sada je uplatila preko 31 milion eura izvođaču radova na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja (TEP), započetoj u aprilu 2022.

Vrijednost radova sa uračunatim PDV-om je 54.427.700 eura, od čega je nakon potpisivanja ugovora izvođaču radova uplaćeno 20 odsto ugovorene sume odnosno preko 10,88 miliona eura.

“EPCG AD Nikšić je platila sve do sada ispostavljene fakture kojima je istekla valuta. lznos avansa koji je plaćen nakon potpisivanja ugovora je 20 odsto od vrijednosti ugovora, odnosno 10.885.540 eura sa uračunatim PDV-om a vrijednost ugovora je 54.427.700 eura sa PDV-om. Ukupan iznos koji je EPCG do sada uplatila izvođaču po ugovoru o Ekološkoj rekonstrukciji je 31.046.436,67 eura sa PDV-om”, navodi se u Informaciji o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, koje je prikupilo Ministarstvo energetike i dostavilo Vladi na razmatranje.

Ugovor o izvođenju radova na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane “Pljevlja” EPCG potpisala je sa konzorcijumom koji čine kineska kompanija DEC Internešenal, Bemaks, BB solar i Permonte. Stručni nadzor obavlja Konzorcijum STEAG Energy Services GmbH i Projectman.

Do sada je realizovano oko 76 odsto građevinskih radova, dok je procenat ostvarenja projekta po sistemima prosječno 45 odsto. Najviše se odmaklo sa radovima na izgradnji rashladnog tornja gdje je procenat ostvarenja projekta 92,26 odsto, a najmanji na sistemu daljinskog grijanja 16,77 odsto. Do sada je isporučeno oko 64 odsto opreme, od koje je montirano oko 29 odsto.

Na projektu ekološke rekonstrukcije TEP angažovano je 109 radnika.

Prema Dinamičkom planu planiran je zastoj u radu Termoelektrane Pljevlja od 7,5 mjeseci od 15. marta do 1. novembra naredne godine, kada bi Termoelektrana bila puštena ponovo u rad nakon završetka ekološke rekonstrukcije.

Radovi na projektu ekološke rekonstrukcije TE “Pljevlja” počeli su 27. aprila 2022, a EPCG kao investitor do sada je predala više prijava građenja, kao i izmjena i dopuna revidovanog glavnog projekta Ministarstvu ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

“Prilikom predaje četvrte Prijave o izmjeni i dopuni revidovanog glavnog projekta prestala je da važi prethodno prijavljena obustava izvođenja radova koja se odnosila na radove na električnim instalacijama, s obzirom na to da je projektant izvršio izmjene i dopune projekta u skladu sa važećom regulativom i pravilima struke čime su se stekli uslovi da se upravo u tom dijelu izvrši i predmetna prijava izmjena i dopuna i dozvoli izvođenje predmetnih radova. U preriodu koji slijedi po potrebi će se vršiti i dodatne izmjene i dopune revidovanog glavnog projekta”, navodi se u informaciji.

Osnovni cilj projekta je prilagođavanje rada postrojenja domaćim i međunarodnim zahtjevima i preuzetim obavezama države u pogledu zaštite životne sredine, kao i produžetak rada TE u cilju obezbjeđivanja stabilnosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Projekat predviđa izgradnju iIi rekonstrukciju sistema za odsumporavanje dimnih gasova, sistem redukcije azotnih oksida u dimnim gasovima, sistem za prečišćavanje otpadnih voda, rashladni toranj – sistem unutrašnjeg transporta pepela i šljake, ugradnja prigušivača buke koju proizvodi TE, toplotni izvor za daljinsko grijanje Pljevlja.

“Ono što je važno da se napomene jeste da su između izvođača i investitora ostala određena otvorena pitanja kada je u pitanju povezivanje novoizgrađenih objekata sa postojećom infrastrukturom u termoelektrani. Ova pitanja su otvorena praktično od samog početka izvođenja radova jer su ista ostala nedefinisana osnovnim ugovorom. Investitor je u prethodna dva mjeseca otvorio razgovore na sva otvorena pitanja i sa izvođačem rješava ista. Očekuje se da se do sredine avgusta sva otvorena pitanja jasno izdefinišu u smislu obima poslova, priključnih tačaka na postojeću infrastrukturu TE, kao i da se definiše obaveza izvođača ili investitora da snosi troškove za realizaciju ovih poslova, a sve u skladu sa postojećim ugovorom, njegovim aneksima i važećim zakonskim propisima”, navodi se u informaciji Ministarstva energetike.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak