Apple najavio promjenu u App Storeu nakon upozorenja Evropske komisije

Američki tehnološki div Apple danas je najavio promjenu svoje online trgovine s App Store aplikacijama, kojom bi trebao odgovoriti na pritužbe Evropske komisije.

Posljednji ga je optužio da je prekršio pravila Zakona o digitalnim tržištima pretjeranim ograničavanjem programera aplikacija u ponudi sadržaja putem drugih kanala.

Kao što je u junu tvrdila Evropska komisija, postoje sumnje da Apple sistemski sprječava programere aplikacija da ponude svoje sadržaje na drugim platformama i na druge načine na način na koji radi Appleov App Store.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, Apple je danas najavio da će promijeniti sistem. Prema novim pravilima, programeri će moći nuditi svoj sadržaj bilo gdje, ali će prve godine Appleu morati dodijeliti pet odsto prihoda. U Appleu su uvjereni da je riječ o poštenom sistemu koji će značajno poboljšati poziciju programera.

Potez Bruxellesa u lipnju bila je prva službena optužba protiv tehnološke firme nakon što je Europska komisija pokrenula istrage protiv Applea, Googleove matične tvrtke Alphabet i Mete u martu. Riječ je o mjerama prema Zakonu o digitalnim tržištima koji tehnološkim divovima nameće posebne obveze.

Naime, Apple je jedna od kompanija koju je komisija prošle godine nazvala tzv ja vratari. Riječ je o firmama koje imaju snažnu gospodarsku poziciju, imaju značajan uticaj na unutrašnjem tržištu i aktivne su u nekoliko zemalja EU. Osim toga, imaju snažnu posredničku ulogu između poduzeća i krajnjih korisnika.

Ako se vratari ne pridržavaju pravila, mogu biti kažnjeni do deset posto ukupnog prihoda prethodne financijske godine. Kako prenosi AFP, lani su koštali Apple 383 milijarde dolara ili 358 milijardi eura.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak