Jovanović: Švajcarski sud odbio zahtjev da Opština Budva isplati 40 miliona eura koncernu WTE zbog raskidanja ugovora

Odlukom Švajcarskog Saveznog vrhovnog suda odbijen je zahtjev njemačko-austrijskog koncerna WTE/EVN da Opština Budva plati oštetni zahtjev zbog raskida ugovora za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima u iznosu od 41.409.086 ,74 eura. Ovim se u žalbenom postupku potvrdila odluka arbitražnog suda sa sjedištem u Ženevi čime smo dokazali da smo kao lokalna uprava sa pravom osporavali tužbene zahtjeve WTE jer smo smatrali da se na taj način pokriva korupcija u jednom od najštetnijih poslova u državi ikada, kazao je Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine Budva,

Tvrdi da u svemu ovome nisu imali podršku državnih organa niti u dovoljnoj mjeri zainteresovanost pravosudnih organa koji su propustili da do kraja procesuiraju i sankcionišu ovakvo ponašanje.

“Ova presuda višestruko je značajna zbog činjenice da potvrđuje da je Opština Budva pravno i činjenično raskinula ugovor zbog čega stičemo veće šanse u drugom arbitražnom postupku koji se vodi u Frankfurtu zbog izdavanja nezakonite garancija u iznosu od 66 miliona eura koju osporavamo”, kazao je Jovanović.

Smatra da su na najbolji mogući način zaštitili interese građana i njihov budžet jer nisu popustili pod pritiskom tadašnjih vladinih i političkih struktura da se nagode u ovom poslu.

“Ovo je velika pobjeda za svakog građanina Budve i ovom prilikom želim da se zahvalim našem pravnom timu koju čine zaposleni u Opštini Budva i timu advokata iz kancelarije DLA Piper Weiss iz Austrije kao i advokatima Miroju Jovanoviću i Dušanu Radosavljeviću. Iza nas je velika pravna bitka koju je lokalna uprava Opštine Budva vodila svakodnevno godinama unazad i u značajnoj mjeri opterećivala rad naše administracije”, navodi Jovanović.

Kako je istakao, potencijalno zaduženje od preko 100 miliona eura u ovom štetnom poslu su uspjeli da saniraju za preko 40 miliona i predstoji im velika borba u prvom arbitražnom postupku koja zahtijeva angažovanje svih kapaciteta i stabilnost lokalne uprave.

Podijeli ovaj članak