EU izdvaja 1,2 milijarde eura za Zapadni Balkan

Evropska unija je objavila da će izdvojiti dodatnih 1,2 milijarde eura za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Regionalnog komunikacijskog programa „We are EU“ za zapadni Balkan.

Investicioni okvir za zapadni Balkan (WIBF) najavio je dodatne 1,2 milijarde eura na posljednjem sastanku operativnog odbora.

Taj novac će biti utrošen i na poboljšanje željezničke mreže u Srbiji, unapređenje vodenih objekata i kvaliteta vode u  Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, prenosi Avaz.

Podsjećanja radi, Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je početkom jula Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku, ukupne vrijednosti 75 miliona eura.

U okviru ovog paketa podrške, EU će izdvojiti sredstva za pet investicionih grantova za infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine i jedan projekat tehničke pomoći za pripremu projektne dokumentacije u oblasti energetike u Crnoj Gori.

– Ukupna vrijednost šest investicija, uz nacionalno kofinansiranje i povoljne kredite, iznosiće 171.5 miliona eura. Implementacijom ovih važnih projekata, unaprijedićemo sisteme za snabdijevanje vodom i tretman otpadnih voda širom Crne Gore i poboljšati kvalitet života naših građana u Kotoru, Tivtu, Ulcinju, Prijestonici Cetinje,  Nikšiću i Pljevljima- kazala je tada ministarka evropskih poslova Maida Gorčević koja se u rad Operativnog odbora uključila online.

Crna Gora će, kako je istakla, imati višestruku korist od ovih projekata. Modernizacija i proširenje vodovodne infrastukture doprinijeće poboljšanju javnog zdravlja i unaprijediće kvalitet života građana.

– Takođe, preduslov uspjeha u sektoru turizma je pouzdano snabdjevanje vodom i efikasno upravljanje otpadnim vodama, posebno u popularnim turističkim destinacijama, pa će pozitivan uticaj na ovu privrednu granu biti osjetan. Pored infrastrukturnih projekata, očekuje se da Crna Gora od Evropske banke za obnovu i razvoj dobije podsticaj u iznosu od miliona eura i u oblasti energetike- navela je tom prilikom Gorčević.

Pored jasne praktične vrijednosti, dodala je ona, implementacija ovih projekata će imati značajan uticaj na dinamiku ispunjavanja obaveza tokom procesa pristupnih pregovora. Precizirala je da, dok naporno radimo da Plan rasta za ZB postane stvarnost, ovi projekti podržani od strane WBIF će pozitivno uticati na ispunjavanje zahtjeva za zaključenje pregovora u Poglavlju 27 – Životna sredina.

Podijeli ovaj članak