Bezbjedan let uz obavezno osiguranje dronova

U današnjem dinamičnom svijetu, tehnologija napreduje brže nego ikada prije, a dronovi su postali neizostavan dio te revolucije. Bilo da se koriste za fotografisanje, snimanje ili istraživanje, dronovi donose neviđene mogućnosti i transformišu mnoge industrije. Međutim, sa velikim mogućnostima dolaze i veliki rizici. Upravo zbog toga, obavezno osiguranje dronova nije samo zakonski zahtjev, već i ključan korak ka odgovornom i sigurnom korišćenju ove napredne tehnologije.

U skladu sa crnogorskim Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, svi operatori moraju imati ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju upotrebom bespilotnog vazduhoplova u letu mogu pričiniti trećim licima.

Pravilnik o uslovima za sigurnu upotrebu sistema bespilotnih vazduhoplova, koji je stupio na snagu od 01.07.2024. godine, propisuje da svi dronovi u Crnoj Gori moraju biti registrovani, a svaki dron koji teži preko 249 grama mora imati i polisu osiguranja.

Bez obzira na tip drona koji posjedujete ili u koje svrhe ga koristite, Sava osiguranje ima rješenje koje će Vam pružiti siguran let.

U nastavku pročitajte šta podrazumijeva osiguranje dronova i kako možete da ugovorite ovu vrstu osiguranja!

Zamislite trenutak kada podignete svoj dron. Svaki let nosi sa sobom potencijal za stvaranje nevjerovatnih fotografija, video snimaka ili obavljanje važnih zadataka.  Uz obavezno osiguranje dronova svaki let će biti siguran, ne samo za Vas, već i za sve oko Vas. To je čin odgovornosti koji pokazuje da cijenimo tehnologiju i njene mogućnosti, kao i da poštujemo sigurnost i dobrobit naše zajednice.

Obavezno osiguranje dronova odnosi se na dronove čija je najveća dozvoljena masa na polijetanju MTOM (Maximum Take Off Mass) veća od 249 grama, i one čija je MTOM manja od 250 grama, koji je opremljen senzorima za prikupljanje ličnih podataka kao što su kamera, mikrofon itd.

Suma i godišnja premija osiguranja

Suma osiguranja se izražava kroz SDR (Special Drawing Rights) i predstavlja obračunsku jedinicu koju određuje Međunarodni monetarni fond. Iznosi iskazani u SDR obračunavaju se u protivrijednost eura po srednjem kursu Međunarodnog monetarnog fonda, na dan zaključenja ugovora o osiguranju.

  • Suma osiguranja za dronove težine od 250 gr do 900 gr je 3.000 SDR, a premija iznosi 39,62 eura.
  • Suma osiguranja za dronove težine od 901 gr do 4 kg je 5.000 SDR, a premija iznosi 66,02 eura.
  • Suma osiguranja za dronove težine od 4,01 kg do 25 kg je 10.000 SDR, a premija iznosi 112,68 eura.
  • Suma osiguranja za dronove težine od 25,01 kg do 150 kg je 20.000 SDR, a premija iznosi 246,56 eura.

Šta je potrebno za izradu polise?

Da biste ugovorili osiguranje drona, neophodno je na email adresu: [email protected] dostaviti sljedeće informacije:

  • vrsta drona,
  • serijski broj,
  • MTOM (najveća dozvoljena masa na polijetanju) i
  • podaci o vlasniku/operatoru.

Dodatne informacije o osiguranju dronova možete dobiti u svim podružnicama Sava osiguranja ili slanjem upita našem kontakt centru, koji je dostupan za sva pitanja i preporuke radnim danima od 8 do 16 časova:

📧 [email protected]

☎ +382 20 234 008

Takođe, u istim terminima nas možete kontaktirati putem chat-a, čiji prozorčić se nalazi u donjem desnom uglu na svakoj stranici našeg sajta www.sava.co.me

NIKAD SAMI U LETU – SAVA OSIGURANJE

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak