Analitičari: Strahovi ulagača od recesije su pretjerani

Odgovor tržišta na loš izvještaj o radnim mjestima u julu izazvao je zabrinutost da su Federalne rezerve pogriješile držeći stope na najvišem nivou u 23 godine na svom posljednjem sastanku. Sada se priča u nekim dijelovima svijeta ulaganja pomjerila s vremena smanjenja stopa na vrijeme recesije koja pogađa američku ekonomiju.

Međutim, nekoliko ekonomista i dioničkih stratega vjeruje da su rizici od recesije porasli zbog slabljenja ekonomskih podataka, te da su tržišne reakcije posljednjih nekoliko dana bile pretjerane.

U intervjuu u utorak, glavni ekonomista Apollo Global Managementa Torsten Sløk rekao je za Yahoo Finance da tržište “predviđa previše smanjenja”.

Investitori su brzo prešli na predviđanje više od četiri smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini nakon izvještaja o zapošljavanju u petak, u poređenju sa tri zabilježena nakon sastanka Feda 31. jula. Neki tržišni komentatori čak su sugerisali da bi Fed trebao smanjiti stope prije septembarskog sastanka.

Sløk je dodao da, s obzirom na nestabilne oscilacije viđene u tržišnim okladama na smanjenja Feda tokom proteklih nekoliko trgovinskih sesija, investitori bi trebali uzeti sa “zrnom soli” ono što tržište predviđa.

Sløk je ukazao na podatke koji pokazuju da potrošači još uvijek troše na aktivnosti kao što su letovi, obedovanje u restoranima i boravak u hotelima, kako bi pokazao da potrošači u ovom trenutku pokazuju malo znakova povlačenja.

“Generalno, jednostavno nema mnogo dokaza da je ekonomija u recesiji ili da je na putu ka recesiji”, rekao je Sløk.

Najzabrinjavajući dio julski izvještaj o zapošljavanju bio je porast stope nezaposlenosti na 4,3%, što je pokrenulo pomno praćen indikator recesije. Izvještaj je takođe pokazao da je mjesečni rast radnih mjesta usporen na drugu najnižu razinu od 2020.

Međutim, višem američkom ekonomisti Deutsche Bank Brett Ryanu, izvještaj još uvijek govori istu priču o tržištu rada “koje je podržano nedostatkom otpuštanja za razliku od snažnog zapošljavanja”.

“Sadržaj porasta nezaposlenosti na neki je način drugačiji od onoga što biste inače vidjeli na početku recesije”, rekao je Ryan.

Stopa nezaposlenosti uveliko je porasla zbog povećanja ponude radne snage – ljudi koji prvi put ulaze u radnu snagu ili se tek vraćaju na posao – a ne zbog porasta stalnih otkaza, tvrdi Ryan.

“Ne želite pretjerano reagovati na jednu podatkovnu tačku”, rekao je Ryan. “Dakle, bez sumnje, rizici su porasli, naginjući ka tome da Fed počne sa agresivnijim tempom smanjenja stopa, ali još nismo tamo.”

Na primjer, tjedni zahtjevi za pomoć nezaposlenima nedavno su dostigli najviši tjedni nivo u gotovo godinu dana. Ali Ryan ističe da ako uklonite Teksas, gdje su poplave izazvane uraganom Beryl raselile radnike, četveronedjeljni prosjek početnih zahtjeva za nezaposlene zapravo pada.

Američki ekonomista Bank of America Michael Gapen zauzeo je slično stajalište, pišući u bilješci za klijente da su bez opsežnih otpuštanja, argumenti za veliko hitno smanjenje stope zbog dinamike tržišta rada slabiji od cijena na tržištu.

“Smanjenje kamatne stope u septembru sada je stvarna mogućnost, ali ne mislimo da su ekonomiji potrebna agresivna smanjenja kakva bismo imali u slučaju recesije”, napisao je Gapen u obavijesti klijentima u ponedjeljak.

Neki stratezi oštru reakciju tržišta na ove podatke vide i kao priliku da postanu agresivniji na tržištu akcija.

BlackRock Investment Institute, pod vodstvom Jean Boivin, napisao je u ponedjeljak klijentima da misli da su strahovi od recesije “prenapuhani”.

“Mislimo da se rizična imovina može oporaviti kako strahovi od recesije popuštaju, a ubrzano povlačenje ‘carry trades’ stabilizuje”, napisao je BlackRockov tim. “Zadržavamo našu pretjeranu težinu američkim dionicama, vođeni mega silom vještačke inteligencije, i vidimo da rasprodaja predstavlja prilike za kupovinu.”

Izvor: Seebiz.eu

 

Podijeli ovaj članak