Ovo su zemlje koje imaju više milionera nego neke stanovnika

Ukupan broj milionera u svijetu prelazi 15 miliona, što je više nego što stanovnika ima Ruande, 28. najnaseljenije afričke zemlje.

U narednoj infografici prikazano je prvih 10 zemalja s najvećom populacijom milionera i svaku upoređujemo sa zemljom sa sličnom ukupnom populacijom.

Source: Visualcapitalist.com

Podaci za ovu grafiku su dobijeni od Henley&Partners i Svjetske banke koji su aktuelni do 2024. Treba naglasiti da je milioner neko s likvidnim ulagavim bogatstvom od 1 milion dolara ili više.

Na vrhu liste, SAD imaju najviše milionera na svijetu, skoro 5,5 miliona. Poređenja radi, ovo je više od cjelokupne populacije Irske.

Source: Visualcapitalist.com

Za samo 10 godina, broj američkih milionera je skočio za 62%, a 2024. godine čini više od jedne trećine svih milionera širom svijeta.

Kao najveća svjetska ekonomija, SAD privlače milionere iz drugih zemalja, pružajući mogućnosti u daljem stvaranju bogatstva.

Iako nijedna druga zemlja nema tako visok broj milionera, zanimljivo je kontekstualizirati koliko milionera ima širom svijeta.

Na primjer, Kina ima 860.000 milionera, više od ljudi u južnoameričkoj državi Gvajani. A Njemačka ima nešto više od 800.000 milionera i oni bi sami mogli zamijeniti svu populaciju Butana.

Možda je najzanimljivija Švajcarska, čija bi milionerska populacija (428.000) mogla zamijeniti Island. Sama populacija Švajcarske iznosi oko 8 miliona, što znači da svaki 20 stanovnik Švajcarske ima preko milion dolara bogatstva.

Podijeli ovaj članak