Googleov pravni poraz mogao bi skupo koštati Apple

Gubitak Googlea protiv monopola mogao bi dovesti milijarde u opasnost za Apple
Google je u ponedjeljak pretrpio nevjerojatan udarac svom poslovanju pretraživanja i oglašavanja jer je sudac okruga Columbia Amit Mehta presudio u korist Ministarstva pravosuđa u antimonopolskoj tužbi protiv tehnološkog diva.

To bi moglo skupo koštati i Apple.

Evo i kako: presuda bi mogla natjerati Google na dramatične promjene u svom najvećem poslovanju, ali bi takođe mogla natjerati kompaniju da otkaže dugoročni ugovor o podjeli prihoda s Appleom koji zahtijeva od proizvođača iPhonea da koristi Google kao zadani pretraživač širom svijeta na svojim različitim uređajima.

Ugovor, nazvan Ugovor o informacijskim uslugama, na snazi je od 2002. godine i prilagođavan je tokom godina kako su uvedene nove tehnologije, poput iPhonea. Suština dogovora je da Apple koristi Google kao zadani pretraživač za svoj preglednik Safari, Spotlight Search i Siri.

Zauzvrat, Google plaća Appleu 36% prihoda od pretraživanja ostvarenog na Apple uređajima korištenjem Googleovih usluga. Iako Apple ne otkriva točno koliko zarađuje od posla, sudski dokumenti procijenili su brojku na oko 20 milijardi dolara u 2022., dvostruko više od onoga što je Google platio 2020.

Apple nije bio odmah dostupan za komentar.

Izvor: Seebiz.eu

 

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak